Птахи з Галапагоських островів призвичаїлися пити кров. Тепер зяблики-вампіри тероризують своїх більших пернатих родичів

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Птахи з Галапагоських островів призвичаїлися пити кров. Тепер зяблики-вампіри тероризують своїх більших пернатих родичів

Paul Krawczuk / Flickr

Для більшості людей вампір означає демонічне створіння з класики світової літератури або ж персонаж із сучасного кіно. Рідше під вампірами розуміють кажанів з Південної Америки, що п’ють кров тварин. Тепер компанія кровопивць поповнилась невеличкими пташками, що мешкають на Галапагоських островах.

Про це пише The Conversation.

На невеличких островах за тисячу кілометрів від узбережжя Еквадору мешкає різновид зябликів — звичних для України птахів, менших за горобців. Умови життя на ізольованих островах Вульф і Дарвін досить тяжкі — там бракує прісної води, а в період засухи взагалі може не бути їжі. Птахи-вампіри живуть саме там.

Зяблики прилетіли на острови лише пів мільйона років тому — відносно нещодавно з погляду еволюції. Там їм довелося жити по сусідству з морськими птахами — сулами, що гніздяться на березі. Певний час зяблики та сули допомогали одне одному — невеличкі птахи виїдали паразитів на більших, які терпляче дозволяли ритися в своєму пір’ї.

Однак за відсутності паразитів та нестачі іншої їжі під час засухи зяблики відкрили для себе новий спосіб харчування — вони стали пити кров. Дослідники описують, як зяблики обліплюють морських птахів на гніздах, наче москіти, і п’ють їхню кров, пробиваючи шкіру гострими дзьобами.

Сули стають дуже вразливими птахами в гніздовий сезон і не можуть відійти від яєць, тож зяблики цим залюбки користуються. Вони дзьобають великих морських птахів у крила, хвости та спини і п’ють кров з глибоких ран. Прикметно, що зяблики діють наче розумні паразити — не завдають достатньо шкоди, щоб не вбити своїх годувальників.

Науковці припускають, що кров становить приблизно десяту частину раціону острівних зябликів — про це свідчать мікроби, знайдені в травній системі птахів. Спіймані зяблики мали стравоходи, повні крові, а їхні дзьоби були червоними від кількості випитого. Таким чином зяблики-вампіри не задовольняються кількома краплями — вони напиваються вдосталь.