У токсичній печері в Румунії мешкають унікальні тварини. Серед них виявили «короля» — надотруйну сороконіжку

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
У токсичній печері в Румунії мешкають унікальні тварини. Серед них виявили «короля» — надотруйну сороконіжку

ZooKeys

В надрах сучасної Румунії 5 мільйонів років тому утворилась замкнена екологічна система з печер, заповнених отруйними газами. Дослідники, які не можуть провести там багато часу, щоразу відкривають нові види. Останньою знайденою твариною стала невеличка, але неймовірно отруйна сороконіжка, яку вважають найвищою ланкою тамтешнього харчового ланцюга.

Про це пише Science Alert.

Печера Мовіле, до її відкриття в 1986 році, була відрізана від зовнішнього світу протягом щонайменше 500 тис. років. Вона розташована всього за кілька кілометрів від узбережжя Чорного моря й має унікальну екосистему з власними водами.

Атмосфера печери містить високу концентрацію вуглекислого газу, сірководню та метану, тому замість звичного для поверхні Землі фотосинтезу в печері переважає процес хемосинтезу — бактерії отримують енергію за рахунок окиснення аміаку та сірководню.

GeoERA

Життя в Мовіле присутнє в невеликих формах — нещодавно дослідники знайшли найбільшу тварину, підземну сороконіжку, яку назвали «Король печери». Вона виростає всього до 52 мм у довжину, проте на своїх землях виступає в ролі надотруйного хижака.

В печері виділили 35 унікальних видів, які більше ніде не водяться. Серед них — водяні скорпіони, п’явки на крихітні павуки. Їхня кількість імовірно зросте, коли науковці проведуть нове дослідження — наразі вони можуть перебувати всередині лише протягом 5—6 годин за раз.

GeoERA

Вхід у печеру дуже складний. Спершу дослідники мають спуститися по 20-метровій мотузці, після чого — дертися через вузькі та заплутані лази та плавати підводними каналами, щоб дістатися центральної печери.

Усього в Мовіле мешкає близько 70 видів, які залежать від поживних речовин, що виробляють з отруйного повітря бактерії. Ці речовини залишаються на стінках печери, де їх з’їдають тварини, на яких потім полюють інші. Знайдена сороконіжка посідає в цьому харчовому ланцюгу перше місце.

GeoERA

«Сороконіжка, яку ми описали — це отруйний хижак, найбільший з усіх тварин цієї печери, які були описані раніше. Зважаючи на його головну роль у цій підземній системі, ми вирішили назвати вид Cryptops speleorex, що можна перекласти як «Король печери», — говорять дослідники.

Наразі Мовіле — це єдина відома людству екосистема, що базується на такому типі хемосинтезу. Інша її особливість — це суцільна темрява, через яку багато тварин повністю сліпі та не мають кольору.

  • У США поширюється мікроорганізм, що призводить до набряку мозку та легенів і зупинки дихання в людини. Смертельно небезпечні амеби внаслідок кліматичних змін вийшли за межі свого природного ареалу на півдні країни і почали освоювати водойми на Середньому Заході.
  • Виявляється, використовувати інших тварин для власних потреб уміють і риби — вони «одомашнюють» рачків. Помацентрові риби, які водяться біля коралових рифів у Центральній Америці, «заводять» рачків-мізид, які виробляють добрива для поживних водоростей.
  • Інтелектуальний розвиток деяких птахів дозволяє їм конкурувати з людиноподібними мавпами. Зокрема, молоді круки мають кращі здібності до обчислення, ніж орангутани та шимпанзе.
  • Науковці виявили у горах Болівії, що в Південній Америці, незаймані райони, населені раніше не відомими видами. Серед тварин, які представлені у добре збереженій дикій місцевості з пишним розмаїттям — змії, жаби, метелики та квіти.
  • У В’єтнамі виявили досі невідомий вид змій, які мають рідкісне забарвлення — їхня темна луска виблискує райдужними переливами.