Унаслідок кліматичних змін у США поширюється смертельно небезпечна амеба, що роз’їдає мозок

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Унаслідок кліматичних змін у США поширюється смертельно небезпечна амеба, що роз’їдає мозок

Cymothoa exigua / Wikipedia

У США поширюється мікроорганізм, що призводить до набряку мозку та легенів і зупинки дихання в людини. Смертельно небезпечні амеби внаслідок кліматичних змін вийшли за межі свого природного ареалу на півдні країни і почали освоювати водойми на Середньому Заході.

Про це розповідає Science Alert.

Науковці з американського Центру з контролю та попередження хвороб дійшли висновку про поширення амеби Naegleria fowleri на північ після того, як вивчили випадки заражень за останні сорок років.

Вони виявили, що частота захворювання на первинний амебний менінгоенцефаліт, який викликає певний тип амеб, трималась на сталому рівні, але географія випадків змінилася. Мікроорганізми поширились на північ, і тепер від них можна постраждати у штатах Середнього Заходу.

Одноклітинні Naegleria fowleri зазвичай водяться в теплих водах озер і річок. Вони проникають до організму людини, якщо втягнути заражену воду носом — після цього амеби рухаються до мозку через нюхові нерви. Мікроорганізми активно розмножуються в мозкових тканинах, після чого можуть потрапити й до інших органів.

Хвороба настає різко та бурхливо — у хворих піднімається температура, зникають нюх і смак, починаються головний біль, судоми та блювота, можуть спостерігатися ознаки порушення свідомості. Смерть настає протягом 2—7 днів після появи перших ознак хвороби, серед яких також набряк мозку та легенів і проблеми з диханням.

Зазвичай інфікування амебами — хоча й смертельно небезпечне явище, проте рідкісне. Загалом з 1978 до 2018 року науковці нарахували 85 випадків.

Оскільки ці амеби зазвичай водяться в теплих водах, науковці припускають, що їхнє поширення на північ США може бути викликане поступовим глобальним потеплінням. Вони переглянули записи щодо погоди в регіонах з нетиповими випадками інфікування та виявили, що температури були вищими за середні.

Оскільки дієвих тестів води на наявність небезпечних амеб не існує, єдиним профілактичним заходом може бути відмова від купання в теплій прісній воді. Якщо уникнути контакту з водою неможливо, науковці радять затикати носа або не занурюватися з головою — через рот та інші отвори амеби до мозку потрапити не зможуть.

  • Незворотну точку кліматичних змін Земля пройшла ще в 1960-х роках, коли більшість людей нічого не знали про згубний вплив парникових газів, підвищення температур і танення льодовиків. Тепер людству потрібно не просто скорочувати викиди вуглецю, але й вилучати його з атмосфери.
  • Занепокоєні кліматичними змінами заможні американці та їхні підприємства готуються захистити себе від катаклізмів, нових епідемій та масових заворушень — вони винаймають сховища і замовляють індивідуальні послуги, недоступні простим громадянам.
  • Льодовики Антарктиди тануть швидше, ніж розраховували вчені. Темпи зростання рівня моря можуть катастрофічно прискоритися. Тим часом екосистема на континенті поступово змінюється.
  • В Арктиці почали танути підводні поклади замороженого метану. Це може істотно прискорити кліматичні зміни.
  • У найближчі пʼять років світ може очікувати потепління на 1,5 градуса.