FT: Багатша частина людства все більше цікавиться приватними бункерами та іншими послугами для захисту від катаклізмів

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:

Занепокоєні кліматичними змінами заможні американці та їхні підприємства готуються захистити себе від катаклізмів, нових епідемій та масових безпорядків — вони винаймають сховища та замовляють індивідуальні послуги, недоступні простим громадянам.

Про це повідомляє Financial Times.

Лісові пожежі, пандемія коронавірусу та інші негаразди цього року, що спалахнули в США, викликали зацікавленість до низки дорогих послуг персональних лікарів, агентів із нерухомості, кризових експертів тощо.

Наприклад, у компанії Global Rescue, що надає евакуаційні послуги, за останні п’ять місяців клієнтів зʼявилося більше, ніж за попередні 16 років практики. Зокрема, вона складає плани екстреного переміщення сотень тисяч співробітників компаній із міст, охоплених пожежами або безпорядками.

«Вони мають ризики та реальні небезпеки, про які ще 10 років тому навіть не здогадувалися. Ми стали частіше займатися тим, про що я, чесно кажучи, навіть не замислювався», — прокоментував нові замовлення директор компанії Ден Річардс.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, кліматичні зміни наступних 30 років стануть причиною додаткових 250 тис. смертей на рік. Зазначається, що розрив у безпеці існує не лише між бідними та багатими країнами, але й між бідними та багатими громадянами тієї самої країни.

Тоді як бідні люди не мають достатніх ресурсів, щоб тікати або опиратися впливу катаклізмів, багаті починають діяти та винаймають послуги висококласних лікарів, дієтологів і навіть психотерапевтів.

Дехто мислить ще більш радикально та звертається до компаній, що пропонують колишні військові бункери з клімат-контролем. Зокрема, компанія Vivos Group створила комплекс із 600 бункерів з повітряними фільтрами, які захистять своїх мешканців від пожеж і задимленого повітря.