У горах Болівії знайшли десятки нових і дивовижних видів, а також тварин, які давно вважалися вимерлими

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
У горах Болівії знайшли десятки нових і дивовижних видів, а також тварин, які давно вважалися вимерлими

Conservation International

Науковці виявили у горах Болівії, що в Південній Америці, незаймані райони, населені раніше невідомими видами. Серед тварин, які представлені у добре збереженій дикій місцевості пишним розмаїттям, нові види змій, одна з яких має забарвлення болівійського прапора, «жаба-ліліпут» і метелики, а серед квітів — небачені до цього орхідеї.

Про це пише CNN.

Науковці описують незайману місцевість в андській долині Зонго як покриту товстим шаром моху, орхідей та папороті, заселену різноманітними типами комах, жаб і птахів, що видають безліч звуків на фоні гучних водоспадів. Про результати експедиції оголосили сьогодні, хоча сама вона відбулася ще в 2017 році.

Conservation International

«Ми не очікували знайти аж так багато нових видів та знову побачити види, які вважалися вимерлими», — розповів старший науковець експедиції Тронд Ларсен з екозахисної організації Conservation International.

Учені виявили особливо отруйну змію з роду американських списоголових гадюк bothrops, яку вже після експедиції почали впізнавати в інших регіонах Центральної та Південної Америки. Рептилія має великі ікла та органи чуття, що допомагають вистежувати здобич за теплом її тіла.

Conservation International

На вершинах гір науковці знайшли змій, забарвлених у кольори прапора країни — червоний, жовтий та зелений.

Conservation International

Інша знахідка — «ліліпутська жаба» — це невеличка амфібія довжиною в один сантиметр. Жаба має коричневе забарвлення, що добре маскує її на тлі мулу та ґрунту — там її майже неможливо вгледіти.

Conservation International

У долині гір також квітнуть орхідеї різних форм, розмірів і кольорів, що імітують зовнішність комах для кращого запилення.

Попри те, що усі знайдені види є для науки новими, вони добре відомі корінним мешканцям регіону — зокрема відкритий різновид бамбука давно використовується для будівництва та виготовлення музичних інструментів.

Серед видів, які вважалися вимерлими, науковці виділяють «диявольських» чорних жаб з червоними очима, що зникли ще 20 років тому через будівництво гідроелектростанції в місцевості, яка була для них домівкою.

Conservation International

Іншою знахідкою стали метелики сатириди, яких востаннє бачили майже століття тому.

Conservation International

Науковці вважають, що види цієї місцевості поступово адаптуються до кліматичних змін, мігруючи до гірських височин з більш прохолодними умовами — таким чином для їхнього збереження необхідно залишити недоторканими місцеві ліси, що слугують коридорами для пошуку більш сприятливих умов існування.