У В’єтнамі знайшли новий вид змій. Вони мають незвичну луску з райдужними переливами

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
У В’єтнамі знайшли новий вид змій. Вони мають незвичну луску з райдужними переливами

BioOne

У В’єтнамі виявили досі невідомий вид змій, що мають рідкісне забарвлення — їхня темна луска виблискує райдужними переливами. Він належить до малочисельного роду Achalinus, який вирізняється з посеред інших тим, що луска не накладається одна на одну, а рівномірно поширюється по всій поверхні тіла.

Знахідка описана в науковому журналі BioOne.

Про це розповідає CNN.

Новий вид, який назвали Achalinus zugorum, виявили в лісах північного регіону В’єтнаму Хазянг, що біля кордону з Китаєм. Змії цього роду, поширені також у Китаї, Японії та на Тайвані, ведуть досить обережний спосіб життя. Їх усіх об’єднує «дивна луска», яка складається в унікальні візерунки.

Наразі відомо про 13 видів змій з цього роду, причому шість із них живуть у В’єтнамі.

Виявлена змія відрізняється від своїх родичів дивним забарвленням — її голова рожево-сіра, черево має райдужні переливи, а спина варіюється від пурпурового до вугільно-чорного кольору. Також луска у змій новознайденого виду має чітко округлу форму, а проміжки між нею мають сіре забарвлення.

BioOne

Наразі біологи не мають жодних даних про популяцію Achalinus zugorum та її стан — вони зловили лише одну особину. Пошук інших представників цього виду ускладнений його потайним способом життя. Очі цих змій навіть не фіксують яскравого світла — скоріш за все, тварини закопуються в ґрунт або глибоко під опале листя.

Вчені припускають, що внаслідок вирубки місцевих лісів для агрокультурних потреб природний ареал перебуває під загрозою, і єдина можливість вберегти рідкісних змій — це терміново змінити політику землекористування та збереження видів.

Зазначають, що дослідження нового виду може заповнити прогалини у знаннях про рептилій та земноводних і надати критичну інформацію про еволюцію змій. Рід Achalinus відгалуджується від еволюційного дерева раніше, ніж інші групи, внаслідок чого його представники дуже відрізняються від інших змій як за поведінкою, так і за зовнішнім виглядом.

BioOne