Інших тварин одомашнюють не лише люди. Учені виявили, що на це здатні й риби

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Інших тварин одомашнюють не лише люди. Учені виявили, що на це здатні й риби

LASZLO ILYES / Flickr

Людство приручило безліч тварин і навчилося вирощувати рослини — як для господарських потреб, так і для особистого задоволення. Відомо також, що мурахи приручають тлю та вирощують гриби. Виявляється, використовувати інших тварин для власних потреб вміють і риби — вони одомашнюють рачків.

Про це йдеться в дослідженні міжнародної групи науковців, які вивчали поведінку риби Stegastes diencaeus з родини помацентрових.

Відносини між одомашнюваними видами й тими, хто одомашнює, — це екологічно важливі процеси, що формують світові ландшафти й біорізноманіття. Процеси, пов’язані з одомашненням, досі остаточно не зрозумілі, проте за останнє століття наука встановила, що це не завжди свідомий та цілеспрямований процес.

Так, коти, собаки, кури і навіть свині почали жити поруч з людьми через утворення нових екологічних ніш, що надають безпеку та їжу. Подібні відносини розвивають також інші тварини, наприклад, певні види комах і грибів: одні види дають прихисток і захист, а інші допомагають з харчуванням.

Помацентрові риби, які водяться біля коралових рифів у Центральній Америці, харчуються водоростями, які вирощують на своєрідних «фермах» і агресивно захищають. Для покращення «врожаїв» ці риби навчилися використовувати невеличких рачків — мізид.

budak / Flickr

Такі взаємини вигідні для обох видів тварин — рачки здоровіші в компанії з рибами, а ті отримують більш поживні водорості за рахунок рачків, які удобрюють «плантації». Зокрема, на «фермах» із рачками риби отримують м’ясисті бурі водорості, на яких ростуть інші, ще більш поживні.

Науковці вважають, що одомашнення мізид помацентровими стало побічним результат охорони «ферм».

Так, стайки мізид збираються на території кількох помацентрових і протягом довгого часу зберігають їм «вірність», позитивно реагують на їхні сигнали. Продукти життєдіяльності рачків дають додаткові поживні речовини водоростям, що забезпечує риб якіснішою їжею. Науковці вважають, що таке одомашнювання може відбуватися внаслідок природного відбору.

Хоча не на всіх «фермах» помацентрових є мізиди, ці рачки частіше зустрічаються в компанії з рибами, ніж на самоті. У цих відносинах рачки активніше розмножуються та швидше розвиваються.

Roban Kramer / Flickr

Науковці експериментально встановили, що мізид приваблює запах помацентрових риб, а водорості їх не цікавлять. На «фермах» рачки отримують захист, а завдяки покращенню «врожаїв» водоростей риби стають енергійнішими. При цьому зазвичай агресивні помацентрові дуже рідко їдять своїх мізид, хоча дрібні безхребетні входять до їхнього раціону нарівні з водоростями.

Науковці підкреслюють, що такі відносини виходять за рамки випадкового симбіозу — риби суттєво вкладаються в захист своїх територій з водоростями та не виказують агресії до рачків. Отже, можна зробити висновок, що помацентрові активно сприяють створенню безпечного середовища для мізид — це переносить їхню взаємодію на рівень примітивних форм одомашнення.