Представника ООН запитали про бан Трампа в соцмережах. Той відповів, що уряди та компанії мають різну відповідальність щодо прав людини

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Представника ООН запитали про бан Трампа в соцмережах. Той відповів, що уряди та компанії мають різну відповідальність щодо прав людини

Flickr / Vad Z

Згідно з керівними приципами ООН, уряди держав і приватні компанії мають різний рівень відповідальності за випадки порушення прав людини, тому питання про бан президента США Дональда Трампа в соцмережах не можна порівнювати з урядовою цензурою. Для вирішення проблеми потрібна широка дискусія за участю всіх зацікавлених сторін.

Про це заявив на брифінгу речник генерального секретаря ООН Стефан Дюжаррік.

У представника організації запитали, що керівництво думає про блокування Трампа в соцмережах, оскільки проти цього вже висловилися багато людей в усьому світі, зокрема й уряди деяких європейських країн.

Так, днями Міністерство юстиції Польщі оголосило про підготовку законопроєкту, який заборонить цензурувати контент у соцмережах і банити користувачів, якщо вони не порушують польське законодавство.

«Проблема соцмереж — це перетворення на інструмент з поширення дезінформації. Поширення мови ненависті було в центрі уваги роботи різних частин ООН», — сказав він.

Речник генсека ООН пояснив, що уряди несуть відповідальність за порушення прав людини згідно з міжнародними статутами, а для корпорацій діють інші правила.

«Керівні принципи ООН для бізнесу та прав людини визначають, що компанії несуть відповідальність за запобігання, пом’якшення та виправлення порушень прав людини, якщо вони мають місце. Потрібен діалог у системі ООН, щоб зібрати ключові зацікавлені сторони разом для дискусії про ці проблеми», — зазначив Дюжаррік.

Керівник Twitter Джек Дорсі зазначав, що не радіє рішенню про блокування президента США, оскільки це вказує на нездатність соцмережі забезпечувати здорове спілкування. Також Дорсі зазначив, що це рішення розділило суспільство.