Після 24 січня МОЗ пропонуватиме повернутися до адаптивного карантину. Які можуть бути обмеження?

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Plastifikator x «Бабель»

Міністерство охорони здоров’я після завершення посиленого карантину, який діє до 24 січня, планує повернутися до адаптивного карантину. Про це розповів глава відомства Максим Степанов в ефірі «1+1».

Міністр нагадав, що в Україні до кінця зими, 28 лютого, за рішенням уряду введений загальний карантин та режим надзвичайної ситуації. Під час загального карантину по всій країні діють обмеження «помаранчевої» зони.

«Починаючи від 25 січня, буде карантин з іншими обмеженнями, з іншим режимом. Зокрема, це стосується нашої стратегії — ми хочемо далі повернутися до адаптивного карантину. Тоді, залежно від епідеміологічної ситуації, визначають той чи інший рівень обмежень», — сказав Степанов.

При цьому він запевнив, що після посиленого карантину поки не планують подовжувати жорсткі обмеження. «У такому режимі, який діє до 24 січня, [подовжувати] немає думки. Це повинно бути логічно і відповідати законам епідеміології», — сказав міністр.

Водночас, глава МОЗ зазначив, що до посиленого карантину можуть знову повернутися, якщо в країні буде «надкритична ситуація» з пандемією. «Якщо буде різке зростання захворюваності. Йдеться про можливості медичної системи. Якщо ми привʼязуємося до кількості, то це близько 30 тисяч хворих», — уточнив він.

Що передбачає адаптивний карантин?

Під час адаптивного карантину, який раніше діяв в Україні до загального карантину, МОЗ ділив усі регіони за захворюваністю на «зелену», «жовту», «помаранчеву» і «червону» зони. У кожному регіоні діяли різні обмеження, залежно від ситуації з коронавірусом, найбільш мʼякі — у «зеленій» зоні.

Область перебувала у «зеленій» зоні, якщо відповідала таким показникам: заповненість ліжок у лікарнях не більше 50%; середня кількість тестувань не менше 24 на 100 тисяч населення; коефіцієнт виявлення випадків інфікування не більше 11%; показник динаміки зростання випадків інфікування не більше 10%.

Які були вимоги для кожної із зон?

Для «зеленої» зони: масковий режим у громадських будівлях і транспорті; перевезення пасажирів тільки в межах сидячих місць; під час проведення масових заходів — не більше однієї людини на 5 квадратних метрів; кінотеатри із заповненістю на 50%.

Для «жовтої» зони зберігалися вимоги «зеленої» зони, а також заборонялося відвідування установ соцзахисту, в яких перебувають люди похилого віку.

Для «помаранчевої» зони зберігалися вимоги «жовтої» зони, а також заборонялися: робота хостелів, турбаз, окрім готелів; робота розважальних закладів і ресторанів вночі; планові госпіталізації; робота спортзалів, фітнес-центрів, закладів культури; приймати нові зміни в дитячі табори; діяли обмеження для масових заходів — одна людина на 20 квадратних метрів і не більше 100 людей загалом.

Для «червоної» зони зберігалися вимоги «помаранчевої» зони, а також заборонялися: робота громадського транспорту; відвідування закладів освіти; робота ТРЦ, кафе та ресторанів.

Чи залишаться такі ж обмеження у випадку повернення до адаптивного карантину — наразі невідомо. Глава МОЗ не називав жодних деталей.

Зазначимо, що напередодні він виступав з пропозицією продовжити жорсткий локдаун після 24 січня.