Січневий карантин: Степанов пояснив, чому обмеження триватимуть 16 днів і які товари можна буде продавати

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Січневий карантин: Степанов пояснив, чому обмеження триватимуть 16 днів і які товари можна буде продавати

«Бабель»

Міністр охорони здоровʼя Максим Степанов пояснив, що жорсткий карантин запровадили на 16 днів, тому що саме стільки триватиме інкубаційний період захворювання на COVID-19 у людей, які інфікувалися протягом новорічних свят.

Про це він написав у Facebook.

За його словами, прогнози епідеміологів свідчать про поступове зростання кількості хворих на COVID-19 впродовж січня-лютого. «Паралельно спостерігатиметься сезонне підвищення рівня захворюваності на грип. Тож посилений карантин — це, зокрема, спосіб запобігти перенавантаженню медичної системи», — додав Степанов.

Міністр додав, що третина з усіх госпіталізованих із діагнозом COVID-19 — це пацієнти у важкому стані. «Це пов’язано з тим, що люди під час святкових відпусток почали рідше звертатися до лікарів у разі виникнення перших симптомів хвороби», — зазначив Степанов.

Також міністр повідомив про основні правила карантину. Зокрема, у супермаркетах дозволять продавати продукти харчування, лікарські засоби, вироби медичного призначення, засоби гігієни, засоби звʼязку, ветеринарні препарати, корми, побутову хімію, дитячі товари, інструменти, пресу й одяг.

Головний санітарний лікар Віктор Ляшко додав, що головною метою обмежень є зменшення мобільності людей. Він також пояснив, чому в супермаркетах не дозволено продаж одягу, іграшок та подібних товарів. За його словами, у минулі карантини люди збиралися в магазинах через подібні товари та створювали скупчення, а це порушує принцип карантину.

Степанов при цьому додав, що в кіосках можуть продаватися подібні товари, оскільки у них не передбачений прийом відвідувачів.