Глава МОЗ Степанов виключив скасування січневого карантину

Автор:
Костя Войтенко
Дата:
Глава МОЗ Степанов виключив скасування січневого карантину

Facebook / Maksym Stepanov

Міністр охорони здоровʼя Максим Степанов виключив можливість того, що уряд відмовиться від посилення карантину в Україні з 8 січня. За його словами, інакше медична система може не впоратися з потоком нових хворих наприкінці зими і на початку весни.

Про це міністр заявив під час традиційного брифінгу 6 січня. Напередодні низка ЗМІ повідомила про те, що уряд готується скасувати введення нових обмежень через поліпшення ситуації з коронавірусом в Україні.

Однак Степанов під час брифінгу спростував таку можливість. «Міністерство охорони здоровʼя проти перенесення такого карантину, проти його скасування. Хочу нагадати, що у нас фіксується близько 5—7 тисяч випадків захворювання COVID-19. Щодня від цієї хвороби помирає близько 200 чоловік, в даний час понад 23 тисячі осіб перебуває в лікарнях, понад 10% з них — важкі хворі», — пояснив він.

Степанов також зазначив, що в Україні взагалі почала зростати кількість хворих, які потребують лікування в умовах стаціонару. А після новорічних свят МОЗ очікує зростання числа хворих на коронавірус, оскільки українці ігнорували обмежувальні заходи.

«Ми не хочемо отримувати по 17, 20, 25 тисяч [нових хворих на коронавірус на добу]. Думка епідеміологів: ми дуже потребуємо введення жорсткого карантину саме з 8 по 24 січня, щоб максимально збити «хвилю» і пройти її до весни, до квітня-травня без введення [ще більш] жорсткого карантину, який може вдарити по економіці», — сказав міністр.

Степанов також зазначив, що з третього тижня січня очікується зростання кількості хворих на сезонний грип. «Як наслідок, це буде збільшувати навантаження на нашу медичну систему», — пояснив свою позицію міністр.