Локдаун в Україні: Кабмін посилить карантин з 8 січня

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
Локдаун в Україні: Кабмін посилить карантин з 8 січня

Мусієнко Владислав / УНІАН

Кабінет міністрів назвав дати посилення карантину в Україні — з 8-го до 24 січня включно.

Відповідне рішення уряд ухвалить під час засідання 9 грудня, заявив у вступному слові премʼєр-міністр Денис Шмигаль.

«До кінця року залишилось три тижні, і на цей період уряд вирішив не вводити жорсткий карантин — медична система, за даними МОЗ, витримує ту кількість хворих, які є наразі. Ми більш ніж три тижні говорили з представниками бізнесу, з місцевою владою, з епідеміологами, аби була консолідована позиція та підтримка рішень уряду України. За результатами наших переговорів було ухвалено рішення про те, що з 8-го до 24 січня включно в Україні будуть запроваджені посилені карантинні обмеження: назвемо їх «зимові канікули заради безпеки», — сказав він.

Так, з 8 січня в Україні буде заборонено працювати:

  • кафе, барам, ресторанам (окрім навиніс та на доставку, а також закладів харчування в аеропортах); у готелях ресторани працюватимуть з 06:00 до 11:00 (окрім замовлення їжі в готельний номер);
  • торговельно-розважальним центрам (окрім купівлі товарів першої необхідності);
  • закладам культури (кінотеатрам, театрам), фітнес-залам, басейнам та салонам краси;
  • закладам розважальної діяльності та культури (окрім роботи історико-культурних заповідників, суб’єктів господарювання, пов’язаних із виробництвом аудіовізуальних творів, зокрема кіно- та відеозйомки — за умови обмеження доступу до місця зйомки (знімального майданчика) сторонніх осіб та використання персоналом (окрім акторів під час знімального процесу) респіраторів або захисних масок;
  • продовольчим та непродовольчим ринкам.

До того ж на час локдауну заборонено відвідувати заклади освіти (окрім дитячих садків) та проводити будь-які масові (розважальні, спортивні, соціальні, рекламні та інші, зокрема новорічні) заходи — окрім офіційних спортивних заходів, внесених до Єдиного календарного плану фізкультурно-оздоровчих та спортивних заходів України, та спортивних заходів командних ігрових видів спорту, професійних спортивних клубів без глядачів — за умови дотримання учасниками відповідних санітарних і протиепідемічних заходів.

Водночас у Кабміні уточнили, що виробництво аудіовізуальних творів не є масовим заходом.

Окремо в уряді визначили перелік товарів та послуг першої необхідності:

  • продукти харчування, лікарські засоби, вироби медичного призначення, засоби гігієни, засоби зв’язку, ветеринарні препарати, корми;
  • пальне;
  • також надання фінансових послуг, діяльність фінансових установ та інкасація і перевезення валютних цінностей, діяльність операторів поштового зв’язку, медична та ветеринарна практики, діяльність автозаправних комплексів (без зон харчування), діяльність із технічного обслуговування та ремонту транспортних засобів.

Зазначимо, під час «зимових канікул заради безпеки» до перукарень та салонів краси можна буде потрапити, але тільки за попереднім записом, а торгувати іншими групами товарів дозволять за умови здійснення адресної доставки замовлень.

У новорічну ніч уряд дозволив закладам харчування працювати до 01:00.

Також Шмигаль запевнив, що на час посилення карантину продовжить працювати громадський транспорт, щоби люди могли дістатися на работу.

Під час позачергового засідання, яке також провели 9 грудня, Кабмін вирішив взяти добу для внесення «технічних правок» до рішення. Після цього постанову опублікують, і через 7 днів вона набере чинність.