Рада підтримала законопроєкти про підтримку бізнесу під час карантину. Що вони передбачають?

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
Рада підтримала законопроєкти про підтримку бізнесу під час карантину. Що вони передбачають?

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Верховна Рада у п’ятницю, 4 грудня, погодила «податкові канікули» і списання боргів для фізичних осіб-підприємців (ФОПів).

Так, 302 нардепи ухвалили за основу та в цілому законопроєкт №4430 про підтримку підприємців на період карантину, запровадженого через коронавірус.

Згідно з законопроєктом, пропонується списати платникам податків податковий борг до 3 060 грн, не погашений станом на 1 листопада 2020 року, а також відтермінувати до 29 грудня 2021 року погашення податкового боргу до 6 800 грн для ФОПів, зокрема самозайнятих осіб, якщо він виник до 1 грудня.

Окрім цього, документ дозволяє списати пені та штрафи у разі самостійної сплати податкового боргу за основним платежем протягом 6 місяців з дня набрання чинності законом.

Водночас поріг податкового боргу збільшиться втричі (з 1 020 до 3 060 гривень) — податкова не стягуватиме його.

Також нардепи вирішили звільнити платників єдиного податку першої групи від сплати цього податку та єдиного внеску за грудень 2020 року та січень – травень 2021 року, а громадян та бізнес загалом — від оподаткування матеріальної допомоги (ПДФО та податок на прибуток), яку ті отримуватимуть від держави у звʼязку з посиленим карантином.

До того ж Рада дозволила спікеру парламенту Дмитру Разумкову одразу підписати законопроект — «за» 305 нардепів.

Ще один законопроєкт (№4431), який ухвалила Верховна Рада, стосується виплати 8 тисяч гривень допомоги застрахованим особам, найманим працівникам суб’єкта господарювання та фізичним особам-підприємцям, а також одноразової компенсації витрат юридичних осіб, понесених на сплату ЄСВ. Відповідна допомога надається тим бізнесам, чия діяльність буде призупинена у випадку посилення карантинних заходів. Сума компенсації буде розраховуватися як середнє значення сплачених сум єдиного соціального внеску за 10 місяців.

У зв’язку з цим Рада внесла зміни до закону «Про Державний бюджет України на 2020 рік», розширивши перелік напрямів, на які можуть виділятися кошти коронавірусного фонду. Зокрема, з нього зможуть направити гроші на надання компенсацій та матеріальної допомоги.

Президент України Володимир Зеленський, який є автором усіх трьох законопроєктів, вже привітав рішення Ради.

  • Зранку 4 грудня біля Верховної Ради триває протест фізичних осіб — підприємців. Між ними та правоохоронцями періодично виникають сутички. Протестувальники вимагають ухвалити законопроєкти про спрощену систему оподаткування малого і середнього бізнесу та скасувати обовʼязкове використання реєстраторів розрахункових операцій («касових апаратів») і механізму кешбек.
  • 1 грудня Верховна Рада ухвалила компромісний законопроєкт, який відтерміновує запровадження обовʼязкових «касових апаратів» для більшості категорій фізичних осіб-підприємців щонайменше на рік — до 1 січня 2022 року. Це була одна з вимог мітингувальників.
  • У вересні 2019 року депутати ухвалили закони, що зобовʼязують ФОП використовувати касові апарати. Вони вводять систему повернення коштів покупцям за виявлення нефіскальних чеків.
  • У жовтні 2019 року Зеленський підписав указ № 761/2019 про забезпечення сприятливих умов ведення бізнесу для фізичних осіб — підприємців, який передбачає встановлення заборони на їх перевірки. Крім того, документ передбачав, що з 1 січня 2020 року підприємці зможуть замість купівлі касових апаратів і видачі паперових чеків завантажити на свій смартфон відповідний додаток і видавати за його допомогою електронні чеки.