Зеленський анонсував компенсації (до 8 тисяч гривень) та податкові канікули ФОПам, які постраждали через карантин

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Зеленський анонсував компенсації (до 8 тисяч гривень) та податкові канікули ФОПам, які постраждали через карантин

Фото з сайту Адміністрації президента України

До Верховної Ради найближчим часом внесуть законопроєкти, які мають економічно підтримати громадян та бізнес, які постраждали через карантин. Про це повідомляє пресслужба Офісу президента.

Законопроєкт передбачає декілька ініціатив. Перша — допомога ФОПам та найманим робітникам, які не можуть працювати через карантин. Вони отримають допомогу у розмірі 8 тисяч гривень. Аби отримати кошти, необхідно відкрити додаток «Дія», внести дані та додати банківську картку, на яку за декілька днів прийдуть гроші. За словами Зеленського, понад мільйон українців зможуть отримати допомогу за цією програмою, а її загальний обсяг становитиме майже 10 мільярдів гривень.

Крім того, підприємства отримають одноразову матеріальну допомогу, аби зберегти робочі місця.

«Якщо ви власник, наприклад, кавʼярні, і ви не закрились, але скоротили час роботи, нікого не звільнили, проте деяких працівників відправили у вимушені відпустки, тоді для виплат таким працівникам зможете отримати суму, яка пропорційна часу простою у розмірі до 8 тисяч гривень на одного працівника», — пояснив президент.

Підприємства, які припинили роботу через карантин, отримають компенсацію витрат на сплату єдиного соціального внеску за найманих працівників. За словами Зеленського, це майже 1,5 мільярда гривень для близько 120 тисяч юридичних осіб.

Крім того, передбачаються податкові канікули. При посиленні карантину 200 тисяч ФОПів першої групи звільнять від сплати всіх податків і зборів, включно з ЄСВ. Окрім цього, відновлюються програми підтримки бізнесу — матеріальна допомога ФОПам, які мають дітей до 10 років й компенсації з часткового безробіття.

Нагадаємо, в Ужгороді підприємців, яким не можна працювати на вихідних, звільнили від сплати податку.