Міністр Степанов: Україна відходить від адаптивного карантину, у всіх містах будуть обмеження «помаранчевої» зони

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Міністр Степанов: Україна відходить від адаптивного карантину, у всіх містах будуть обмеження «помаранчевої» зони

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Кабінет міністрів ухвалив рішення скасувати по всій території України адаптивний карантин й усюди ввести обмеження, які характерні для «помаранчевої» карантинної зони. Про це міністр охорони здоровʼя Максим Степанов розповів під час брифінгу.

Що зміниться?

  • Проводити масові (культурні, соціальні, релігійні, рекламні) заходи за участю понад 20 людей можна, але за умови соцдистанції у 1,5 метра. У кінотеатрах та театрах зали мають бути заповнені на 50%.
  • Маршрутки (в тому числі міжобласні), тролейбуси, трамваї та залізниця будуть перевозити стільки пасажирів, скільки є місць для сидіння. Перевізник має контролювати, чи є у водія та пасажирів маска. Внутрішні авіаперевезення — без обмежень.
  • Закладам громадського харчування не можна приймати відвідувачів з 22:00 до 07:00. Виняток — адресна доставка та обслуговування навинос.
  • Заборонено працювати установам, якщо у них немає маркування соцдистанції.
  • Навчальні заклади не можуть відвідувати групи чисельністю понад 20 осіб. Виняток для дитячих садків, ясел, шкіл та закладів спеціальної мистецької освіти (музичної чи художньої, наприклад).
  • Заборонено відвідувати дитячі садки, школи та заклади спецосвіти, якщо на самоізоляції через контакт з хворим перебуває понад 50% учнів або викладачів.
  • Спортзалам та фітнес-центрам заборонено працювати, якщо немає можливості забезпечити дистанцію 1 людина на 20 метрів.
  • Проводити планові операції, але це не стосується ургентних пацієнтів.

Міністр Степанов не уточнив, коли саме в усіх регіонах почнуть діяти ці обмеження.

Нагадаємо, що, окрім цього, в Україні запровадили карантин вихідного дня — з 14 листопада й попередньо до 30 листопада (можуть продовжити). У вихідні дні працюватимуть тільки продуктові магазини, аптеки і громадський транспорт. Ресторанам у вихідні можна буде працювати навинос, а ТРЦ і розважальні центри — закриють.