«Надання допомоги вагітним, онкохворим та у разі інфаркту». У МОЗ пояснили, на кого не поширюватиметься заборона щодо планових операцій

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
«Надання допомоги вагітним, онкохворим та у разі інфаркту». У МОЗ пояснили, на кого не поширюватиметься заборона щодо планових операцій

NurPhoto / Contributor / Getty Images

Планові операції під час посилення протиепідемічних заходів в Україні робитимуть, але лише ті, відтермінування яких загрожує життю і здоров’ю людини.

Про це заявив очільник Міністерства охорони здоровʼя Максим Степанов під час брифінгу 11 листопада.

«Це надання допомоги в результаті ускладнення перебігу вагітності та пологів, надання медичної допомоги вагітним, породіллям, новонародженим, надання медичної допомоги в спеціалізованих відділеннях закладів охорони здоровʼя пацієнтам з онкологічними захворюваннями, надання паліативної медичної допомоги в стаціонарних умовах», — зазначив він.

Також Степанов запевнив, що планову медичну допомогу можна буде отримати в закладах охорони здоров’я національного рівня, що надають високоспеціалізовану допомогу, за умови дотримання відповідних санітарних та протиепідемічних правил. Він також уточнив, що йдеться про заклади типу «Охматдит» та інститути.

«І проведення інших невідкладних і термінових заходів з госпіталізації, якщо внаслідок їх перенесення чи відтермінування існує значний ризик для життя чи здоров’я людей. Ви будете вчасно госпіталізовані, вчасно прооперовані, незважаючи на те, що це планова операція», — додав він.

Окремо міністр наголосив, що заборонені були винятково ті госпіталізації та планові операції, перенесення яких жодним чином не буде загрожувати здоров’ю людей.

«Інсульти, інфаркти, термінові операції, ургентні — не можуть бути перенесені і вони вчасно будуть надаватися, як і надавалася весь час протягом епідемії пандемії в нашій країні», — резюмував він.