Рада відклала обов’язкові касові апарати для ФОПів до 2022 року. Що передбачатиме цей закон?

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Верховна Рада ухвалила компромісний законопроєкт, який відтерміновує запровадження обовʼязкових реєстраторів розрахункових операцій («касових апаратів») для більшості категорій фізичних осіб-підприємців щонайменше на рік — до 1 січня 2022 року. За проголосували 319 депутатів.

Проєкт № 4439д розробили та ухвалили за один день. Фракції погодилися застосувати процедуру ad hoc — без проходження усіх передбачених регламентом процедур.

Ініціаторами документа стали нардепи кількох фракцій — «Голос», «Довіра», «Батьківщина» та «Слуга народу».

Що передбачає законопроєкт?

За словами одного з авторів документа, заступника голови податкового комітету Ярослава Железняка з фракції «Голос», проєктом впроваджується:

  • перенесення фіскалізації ФОПів другої-четвертої груп до 1 січня 2022 року;
  • скасування кешбеку;
  • привʼязування всіх лімітів фіскалізації до мінімальної заробітної плати;
  • зменшення списку ризикових видів діяльності;
  • подовження на рік застосування понижених штрафів за порушення вимог закону щодо використання РРО.

Голова податкового комітету Данило Гетманцев прокоментував у Telegram ухвалення цього проєкту фразами — «останній акт балету РРО-2020 відіграний» та «печаль». Він раніше подавав у Раду проєкт № 4313-д щодо касових апаратів, але депутати не підтримали документ.

Напередодні президент Володимир Зеленський теж подав схожий законопроєкт, який теж передбачав відтермінування запровадження касових апаратів до 2022 року.

  • 17 листопада Верховна Рада знову не змогла відтермінувати запровадження касових апаратів для ФОП — законопроєкт підтримали тільки 17 нардепів. У день розгляду проєкту під стінами парламенту протестували підприємці. Між ними та силовиками виникали сутички. Мітингувальники також намагалися прорватися до будівлі Ради. На наступний день Зеленський скликав засідання, щоб почути коментарі «всіх зацікавлених сторін».
  • У вересні 2019 року депутати ухвалили закони, що зобовʼязують ФОП використовувати касові апарати. Вони вводять систему повернення коштів покупцям за виявлення нефіскальних чеків.
  • У жовтні 2019 року Зеленський підписав указ № 761/2019 про забезпечення сприятливих умов ведення бізнесу для фізичних осіб — підприємців (ФОП), який передбачає встановлення заборони на їх перевірки. Крім того, документ передбачав, що з 1 січня 2020 року підприємці зможуть замість купівлі касових апаратів і видачі паперових чеків завантажити на свій смартфон відповідний додаток і видавати за його допомогою електронні чеки.