Разумков доручив профільному комітету створити додатковий законопроєкт для ФОПів. Підприємці зібралися під Радою на акцію протесту

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
Разумков доручив профільному комітету створити додатковий законопроєкт для ФОПів. Підприємці зібралися під Радою на акцію протесту

Кримський Андрій / УНІАН

Профільний комітет Верховної Ради має розробити додатковий законопроєкт про підтримку фізичних осіб-підприємців на основі вже зареєстрованих документів.

Про це заявив спікер парламенту Дмитро Разумков під час засідання Верховної Ради.

«За підсумками засідання голів депутатських фракцій і груп дав доручення профільному Комітету терміново провести засідання і напрацювати єдиний законопроєкт для врегулювання питання ФОП», — сказав він.

Також Разумков зазначив, що рішення планується ухвалити сьогодні, 1 грудня, за процедурою ad hoc.

Водночас під будівлею Верховної Ради протестують підприємці, які виступають за відтермінування введення обовʼязкових касових апаратів для ФОПів. Протестувальники тримають у руках прапори з написами SaveФОП.

За правопорядком в урядовому кварталі в посиленому режимі стежать працівники столичної поліції, військовослужбовці Національної гвардії України, поліція діалогу, вибухотехніки та представники інших структурних підрозділів системи МВС.

Окрім цього, у поліції Києва попередили, що через масові заходи можливе обмеження дорожнього руху окремими центральними вулицями столиці, зокрема і на вулиці Грушевського.

  • Нагадаємо, 17 листопада Верховна Рада знову не змогла відтермінувати запровадження касових апаратів для ФОП — законопроєкт підтримали тільки 17 нардепів. У день розгляду проєкту під стінами парламенту протестували підприємці. Між ними та силовиками виникали сутички. Мітингувальники також намагалися прорватися до будівлі Ради. На наступний день Зеленський скликав засідання, щоб почути коментарі «всіх зацікавлених сторін».
  • У вересні 2019 року депутати ухвалили закони, що зобовʼязують ФОП використовувати касові апарати. Вони вводять систему повернення коштів покупцям за виявлення нефіскальних чеків.
  • У жовтні 2019 року Зеленський підписав указ № 761/2019 про забезпечення сприятливих умов ведення бізнесу для фізичних осіб — підприємців (ФОП), який передбачає встановлення заборони на їх перевірки. Крім того, документ передбачав, що з 1 січня 2020 року підприємці зможуть замість купівлі касових апаратів і видачі паперових чеків завантажити на свій смартфон відповідний додаток і видавати за його допомогою електронні чеки.