Кабмін змінив постанову про локдаун. Дозволив магазинам продавати побутову хімію та пресу

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Кабінет міністрів дозволив магазинам під час жорсткого карантину продавати побутову хімію та пресу.

Про це повідомив в ефірі телеканалу «Україна 24» представник уряду у Раді Василь Мокан.

«Змінами було запропоновано додати можливість продажу побутової хімії і друкованої преси. Ці товари можна буде купувати», — сказав він.

За його словами, з такою ініціативою виступив міністр охорони здоров’я Максим Степанов. Водночас Мокан зазначив, що питання зміни дат локдауну не обговорювалося.

Про що йдеться?

Напередодні Американська торгова палата закликала Кабінет міністрів переглянути умови карантину стосовно продажу деяких груп товарів. У палаті наголосили, що під час карантину уряд заборонив навіть у супермаркетах продавати значну частину товарів повсякденного вжитку: побутову хімію та інструменти, одяг, пресу, лампочки, батарейки, дитячі та товари для навчання.

Для виконання постанови Кабміну супермаркети будуть змушені або закривати відповідні відділи на своїй території, або забороняти продаж певних товарів під час розрахунку на касі.

У палаті впевнені, що таке рішення не лише прямо обмежує право споживачів на придбання необхідної продукції, але й потенційно призводитиме до виникнення конфліктних ситуацій у магазинах.

  • Глава Міністерства охорони здоров’я Максим Степанов заявив, що інформація про заборону продажу деяких непродовольчих товарів під час січневого карантину не відповідає дійсності. Але згодом у МОЗ підтвердили наявність таких заборон і зазначили, що постанову змінять.