У МОЗ спростували заборону продажу деяких товарів під час січневого карантину та назвали перелік дозволених

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
У МОЗ спростували заборону продажу деяких товарів під час січневого карантину та назвали перелік дозволених

«Бабель»

Глава Міністерства охорони здоров’я Максим Степанов заявив, що інформація про заборону продажу деяких непродовольчих товарів під час січневого карантину не відповідає дійсності. Проте озвучений ним перелік дозволених товарів не різниться від оприлюднених напередодні Американською торговою палатою.

«Я бачив цю інформацію, яка з’явилася в мережі, вона не є достовірною», — сказав міністр, коментуючи питання про те, що продаж лікарських засобів та кормів для тварин буде заборонений у супермаркетах.

Степанов навів відповідний пункт постанови уряду про карантин та перелічив, якими ще товарами дозволено торгувати, крім продуктів харчування (йдеться про магазини, де не менше 60% площі призначено для торгівлі продуктами харчування):

  • лікарськими засобами та виробами медичного призначення;
  • засобами гігієни;
  • засобами звʼязку;
  • ветеринарними препаратами та кормами;
  • насінням, засобами захисту рослин.

Торгівля іншими групами товарів може відбуватися лише адресною доставкою.

Щодо торгівлі побутовою хімією, то Степанов зазначив, що в уряді планують уточнити цей пункт. Міністр закликав не поширювати «фейки», щоб не сіяти паніку.

У пресслужбі МОЗ згодом додали, що фактично правила майбутнього посиленого карантину будуть такими самими, як під час карантину вихідного дня, який діяв у листопаді — на початку грудня. «Уряд внесе зміни в постанову, будемо сьогодні їх розглядати. Так що пральний порошок можна буде купити. Магазини працюватимуть як на карантині вихідного дня, нічого нового не вводилося і не заборонялося», — цитує пресслужбу МОЗ «BBC Україна».

Про що йдеться?

Напередодні Американська торгова палата закликала Кабінет міністрів переглянути умови карантину стосовно продажу деяких груп товарів. У палаті наголосили, що під час карантину уряд заборонив навіть у супермаркетах продавати значну частину товарів повсякденного вжитку: побутову хімію та інструменти, одяг, пресу, лампочки, батарейки, дитячі та товари для навчання.

Для виконання постанови Кабміну супермаркети будуть змушені або закривати відповідні відділи на своїй території, або забороняти продаж певних товарів під час розрахунку на касі.

У палаті впевнені, що таке рішення не лише прямо обмежує право споживачів на придбання необхідної продукції, але й потенційно призводитиме до виникнення конфліктних ситуацій в магазинах.

  • В Україні з 8 до 24 січня діятиме посилений карантин, під час якого працюватимуть лише транспорт, продуктові магазини, аптеки, банки та готелі.