Уряд на час січневого карантину заборонив продавати в магазинах деякі товари. Серед них — побутова хімія, батарейки і лампочки

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Уряд на час січневого карантину заборонив продавати в магазинах деякі товари. Серед них — побутова хімія, батарейки і лампочки

Alexandru Tugui / Unsplash

Американська торгова палата закликала Кабінет міністрів України переглянути умови карантину, який почне діяти з 8 січня, зокрема стосовно продажу деяких груп товарів.

Про це повідомляє пресслужба палати.

На період з 8 до 24 січня уряд заборонив (постанова від 09 грудня 2020 року № 1236) торгувати будь-якими товарами, окрім харчових продуктів, лікарських засобів і виробів медичного призначення, засобів гігієни та зв’язку, а також кормів, ветеринарних препаратів, насіння, засобів захисту рослин. Інші товари можна буде замовити лише з адресною доставкою.

У палаті заявили, що таким чином навіть у супермаркетах буде заборонено продавати значну частину товарів повсякденного вжитку: побутову хімію та інструменти, одяг, пресу, лампочки, батарейки, дитячі та товари для навчання.

Для виконання постанови Кабміну супермаркети будуть змушені або закривати відповідні відділи на своїй території, або забороняти продаж певних товарів під час розрахунку на касі.

У торговій палаті впевнені, що таке рішення не лише прямо обмежує право споживачів на придбання необхідної продукції, але й потенційно призводитиме до виникнення конфліктних ситуацій в магазинах.

Палата підготувала свої пропозиції, згідно з якими уряду пропонується дозволити роботу магазинів, які продають товари на торгових площах, не менше ніж 60% яких призначено для торгівлі харчовими продуктами, лікарськими засобами, виробами медичного призначення, засобами гігієни та побутової хімії, засобами зв’язку, друкованими засобами масової інформації, ветеринарними препаратами, кормами, насінням і засобами захисту рослин, без обмеження доступу відвідувачів до інших товарів.

  • В Україні з 8 до 24 січня діятиме посилений карантин, під час якого працюватимуть лише транспорт, продуктові магазини, аптеки, банки та готелі.
  • За минулу добу, 3 січня, в Україні виявили 4 158 нових випадків зараження коронавірусом. Загалом за час пандемії в Україні коронавірусом заразилася 1 078 251 особа.