Уряд продовжив в Україні адаптивний карантин до кінця 2020 року. Буде ще кілька нововведень: перелік

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Уряд продовжив в Україні адаптивний карантин до кінця 2020 року. Буде ще кілька нововведень: перелік

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Кабінет міністрів продовжив дію адаптивного карантину в Україні до кінця 2020 року. Відповідне рішення ухвалили на позачерговому засіданні уряду 13 жовтня.

Премʼєр-міністр Денис Шмигаль наголосив, що інші країни продовжують посилювати карантин через зростання захворюваності на коронавірус. «В Україні ми також діємо відповідно до епідемічної ситуації. Ці заходи спрямовані, перш за все, на безпеку українців», — наголосив премʼєр.

Крім того, уряд ухвалив кілька нововведень карантину. Серед основних:

  • Змінили правила щодо дозволеної кількості людей на масових заходах. У «зеленій» зоні — не більше 50 людей за умови дотримання соціальної дистанції 1,5 метра та маскового режиму, у «жовтій» — не більше 30 людей, у «помаранчевій» — не більше 20;
  • Проведення спортивних змагань дозволяється без глядачів, окрім міжнародних змагань, де їх проведення з глядачами можливе за окремим погодженням МОЗ;
  • Школам рекомендують піти на канікули з 15 до 30 жовтня. Відповідне рішення вже погодила Державна комісія ТЕБ та НС;
  • Закладам профтехосвіти, передвищої та вищої освіти — перейти на дистанційне навчання з 15 жовтня до 15 листопада.

Нагадаємо, в Україні, згідно з попереднім рішенням уряду, адаптивний карантин повинен був діяти до 31 жовтня.

  • 9 жовтня в Україні оновили розподіл на карантинні зони. Київ повернувся до «помаранчевої», Канів та Суми — у «червоній».
  • Раніше уряд ухвалив рішення, що тест на коронавірус можна буде безкоштовно зробити у приватних лабораторіях. На це виділили з держбюджету 100 мільйонів гривень. Згодом у МОЗ пояснили, що приватні лабораторії будуть безкоштовно перевіряти ті зразки, які передадуть з лікарні або привезе мобільна бригада.
  • Раніше головний санітарний лікар Олег Ляшко повідомив, що вже через два-три тижні сімейні лікарі та мобільні бригади зможуть робити експрес-тести на антиген. Результату доведеться чекати до 30 хвилин.