Чи замінить Signal скомпрометований WhatsApp? Розробник обох месенджерів вважає, що ні

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Чи замінить Signal скомпрометований WhatsApp? Розробник обох месенджерів вважає, що ні

Nelson Sosa / Signal

Після оголошення про зміну правил використання WhatsApp, частина користувачів цього месенджера перейшла на Signal — інший захищений додаток для листування. Кількість його завантажень неймовірно зросла одразу після того як у WhatsApp розповіли, що будуть ділитися даними користувачів зі своєю власницею — компанією Facebook.

Однак розробник обох месенджерів переконаний, що Signal не замінить WhatsApp, повідомляє TechCrunch.

Браян Ектон займався розробкою додатка WhatsApp, який продали Facebook за $22 млрд у 2014 році, і пішов з проєкту в 2017. Наразі він керує компанією Signal Foundation, чий месенджер був заявлений як більш безпечний.

За словами Ектона, Signal, який «не робить тих речей, які робить WhatsApp», не замінить свого конкурента. Signal використовуватимуть для спілкування з родиною та близькими друзями, а WhatsApp — з усіма іншими.

«Я б хотів, щоб людям дали вибір. Це не зовсім той випадок, коли переможець забирає все», — сказав він.

Ектон тривалий час критикує Facebook, зокрема в 2018 році він переконував людей видалятися з цієї соцмережі. З WhatsApp він пішов через розбіжності щодо даних користувачів і таргетної реклами, пише Business Insider.

У 2018 році підприємець заснував більш приватний месенджер Signal, на просування якого витратив $50 млн власних коштів. Він обіцяв ніколи не продавати дані користувачів і не транслювати їм у додаток рекламу.

6 січня WhatsApp змінила правила користування — відтепер вона передає номер телефону, геолокацію та інші дані компанії Facebook. Користувачі, які не погоджуються з цим, втратять доступ до додатка в лютому. Ці умови не стосуються лише мешканців Великої Британії та країн Євросоюзу. Також у WhatsApp запевнили, що ніхто не читатиме листування користувачів.

Саме ці зміни в політиці месенджера призвели до того, що частина користувачів перейшла до Signal. З минулого тижня кількість завантажень додатка зросла на 4200% — в період з 6 по 10 січня його встановили 7,5 млн разів.

«Ми дуже раді, що почали розмову про приватність у мережі та цифрову безпеку, і люди дивляться на Signal як на відповідь на ці запитання», — пояснив Ектон.

У компанії працюють лише 50 осіб, мотивованих на постійне покращення додатка. Signal не отримує коштів від рекламодавців і не продає персональні дані своїх користувачів — проєкт існує завдяки пожертвам.