Депутатам «Слуги народу» дали поради, як коментувати штурм Капітолія у США, та пояснили різницю з протестами на Майдані

Автори:
Катерина Кадакова, Марія Жартовська
Дата:

Депутатам «Слуги народу» підготували ефірні тези з порадами, як коментувати спробу захопити будівлю Конгресу США, та пояснили, чи варто порівнювати ці події з Революцією гідності в Україні у 2013—2014 роках.

Документ опинився в розпорядженні «Бабеля».

Так, депутатам нагадали, що незаконне проникнення до Конгресу засудили обидві найбільші партії США — демократи і республіканці, а також президент України Володимир Зеленський та інші світові лідери.

«Насильство при вирішенні політичних суперечок неприпустиме в будь-якій формі. Особливо, коли є людські жертви. Ця трагічна подія жодним чином не похитнула засади американської демократії. Демократичні інститути спрацювали належним чином, були дотримані всі передбачені законом процедури сертифікації результатів волевиявлення громадян», — додали автори документа.

Водночас депутатів закликають висловлювати упевненість, що події 6 січня у Вашингтоні жодним чином не вплинуть на політику США щодо підтримки України.

«Ми цінуємо двопартійну підтримку України, співпрацюватимемо як з новою адміністрацією Білого дому, так і з конгресменами та сенаторами в рамках міжпарламентського співробітництва», — радять говорити укладачі тез.

Водночас «слугам» пояснили, чому порівнювати події у Вашингтоні та Євромайдан не варто.

«Спалах протестів у США не мав у своїй основі жодного зовнішньополітичного компоненту. Американці не вирішували, чи приєднуватись їм до Євросоюзу, чи прямувати до союзу з Росією. Майдан і Антимайдан в Україні не вирішували, хто буде при владі в Україні. Вони вирішували, яким буде курс України», — пояснюють депутатам.

Окрім цього, зазначається, що самі американці вважають спробу захоплення Конгресу не революцією, а швидше заколотом, який мав на меті зірвати конкретну процедуру з транзиту влади. Водночас вказується, що Майдан був значно більшим процесом, який не був зосереджений на зриві чи затвердженні якоїсь однієї процедури.

Ще однією відмінною рисою у «Слузі народу» називають те, що жодна політична сила і жодний помітний політик у США не підтримали дії людей, які намагалися захопити Конгрес, натомість Майдан, як й Антимайдан, мав чітку підтримку серед політичного класу.

«Майдан тривав понад 3 місяці, і за весь цей час не було захоплення національного парламенту. Саме Верховна Рада стала центром пошуку рішень для закінчення політичної кризи, спровокованої Януковичем, і для відновлення нормальної роботи держави. Власне, будівлю Конгресу для того і намагалися захопити — щоб Конгрес не зміг здійснити транзит влади, отже, і вирішити певну кризу, яка виникла внаслідок міжпартійної суперечки у США», — додають автори тез.

Окремо депутатам «Слуги народу» радять не коментувати блокування сторінки Трампа у Twitter — «це мають вирішувати самі американці», оскільки «мабуть, хоча б у цьому вони зможуть розібратися без нашої думки».

До того ж нардепам розповіли, що у США залишається абсолютно незалежна і доволі досвідчена судова система, тож Трамп може оскаржити рішення Twitter через суд. І якщо суд вирішить, що це є порушенням свободи слова, компанії доведеться розблокувати сторінку президента США.