Євросоюз схвалив використання мРНК-вакцини від коронавірусу компанії Moderna. Але за однієї умови

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Євросоюз схвалив використання мРНК-вакцини від коронавірусу компанії Moderna. Але за однієї умови

Flickr / naijabang tv

Європейська комісія схвалила другу вакцину від коронавірусу — розробку компанії Moderna. Це вже друга розробка на базі генної технології, дозволена для використання на території країн-членів блоку. Наразі відомо про один випадок важкої алергічної реакції на цю вакцину.

Про схвалення препарату повідомила у Twitter президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

«Ми пропонуємо безпечні та ефективні вакцини від коронавірусу для європейців. Ми сертифікували вакцину Moderna. Це друга вакцина, схвалена в ЄС. Європа забронювала 2 мільярди доз потенційних вакцин — більш ніж потрібно для того, щоб всіх нас захистити», — написала вона.

Як повідомляє Deutsche Welle, Єврокомісія сертифікувала вакцину вже через кілька годин після того, як її схвалило Європейське агентство лікарських засобів, але за однієї умови — якщо її безпечність та ефективність підтвердиться під час щеплень.

30 листопада Moderna оголосила остаточні результати третьої фази випробувань своєї вакцини. Вони довели її ефективність на 94,1%. Вакцина може зберігатися у звичайному домашньому або медичному холодильнику до 30 днів і не втрачати свої властивості. Під час дослідження зʼясувалося, що цей препарат забезпечує імунітет від коронавірусу щонайменше на три місяці.

Євросоюз розпочав масову вакцинацію населення 27 грудня — людей прищеплюють розробкою компанії Pfizer, яка запобігає зараженню на 90%. Регулятор Євросоюзу впевнений, що вакцина працюватиме й проти нового «британського» штаму — розробники обіцяють найближчим часом це підтвердити.

Технологія обох дозволених у ЄС мРНК-вакцин від коронавірусу, розроблених компаніями Pfizer і Moderna, може не тільки допомогти в боротьбі з пандемією, але й пришвидшити розробку засобів проти онкологічних, серцево-судинних і багатьох інфекційних захворювань.

  • Наразі відомо про випадки алергічних реакцій та дві смерті після щеплення вакцинами Pfizer і BioNTech — фахівці зʼясовують причини.
  • Країни, що розвиваються, ставлять на вакцину від коронавірусу AstraZeneca. Вона коштуватиме в кілька разів дешевше за технологічно просунутіші розробки Pfizer і Moderna.
  • Видання Bloomberg вивчило договори про поставку дев’яти найперспективніших вакцин у всьому світі та встановило, що всього замовили 7,95 мільярда доз. Цього вистачить, щоб прищепити половину населення планети. При цьому поширення вакцин вкрай нерівномірне — багатші країни бронюють значно більше доз, ніж потрібно, тоді як біднішим — зокрема й Україні — може найближчим часом не вистачити.