Заява суддів КС: у Зеленського наполягають на законності відсторонення Тупицького

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Заява суддів КС: у Зеленського наполягають на законності відсторонення Тупицького

Пресслужба Офісу президента України

Представник президента у Конституційному суді Федір Веніславський заявив, що сьогоднішня заява КС не має юридичних наслідків, а указ Володимира Зеленського про відсторонення голови КС Олександра Тупицького залишається чинним.

Про це повідомляє «5 канал».

«Конституційний суд не розглядав питання конституційності або неконституційності указу. Указ президента є чинним, доки зворотне не буде встановлено. Відповідно Тупицький не може виконувати повноваження судді Конституційного суду упродовж двох місяців. Збори суддів нічого не сказали, лише процитували положення закону про припинення повноваження і звільнення. У цьому випадку мова про це не йде. Він лише тимчасово відсторонений», — заявив Веніславський.

Своєю чергою представник Верховної Ради у КС, нардеп Ольга Совгиря назвала маніпулятивним висновок Науково-консультативної ради КСУ щодо указу Зеленського. Вона звернула увагу, що згідно з положенням ради, вона має повноваження надавати висновки тільки з питань, порушених у конституційних поданнях, конституційних зверненнях та конституційних скаргах.

«Оскільки на розгляді в Конституційному суді відсутні справи щодо конституційності зазначеного указу Президента України, то НКР не мала достатніх правових підстав для надання цього висновку, а Конституційний суд, відповідно, для його публікації», — додала Совгиря.

На її думку, це свідчить про неправомірне та маніпулятивне використання ради з метою оприлюднення заяв фактично в інтересах окремих суддів КС.