Судді КС ухвалили заяву через відсторонення Тупицького. Зеленського не згадали, але його указ назвали «неприпустимим»

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Судді КС ухвалили заяву через відсторонення Тупицького. Зеленського не згадали, але його указ назвали «неприпустимим»

Ратинський В'ячеслав / УНІАН

Судді Конституційного суду провели у вівторок збори через указ президента Володимира Зеленського про відсторонення голови суду Олександра Тупицького. У заяві вони перерахували підстави для звільнення суддів КС, а дії президента назвали у числі «недопустимих». При цьому самого Зеленського судді не згадували.

Про це повідомляє пресслужба КС.

Судді заявили, що порядок та спосіб звільнення, затримання або припинення повноважень судді КС регулюється виключно статтями Конституції. Також вони наголосили на неприпустимості недодержання органами державної влади та посадовими особами приписів Конституції, що може призвести до блокування роботи Конституційного суду.

Також суд опублікував висновок Науково-консультативної ради КСУ щодо указу про відсторонення Тупицького. Зокрема, науковці наполягають, що:

  • Особливий статус суддів Конституційного суду передбачає спеціальні законодавчі гарантії їх незалежності, зокрема, й в аспекті звільнення судді або тимчасового відсторонення.
  • Конституцією закріплено однаковий юридичний статус усіх суддів КС, незалежно від того, хто їх призначає, через систему гарантій забезпечення їх незалежності.
  • Міжнародно-правові акти, Конституція, а також офіційна конституційна доктрина України визнають, що незалежність та недоторканність суддів КС, яка є невідʼємною складовою їхнього статусу, має бути рівною незалежності та недоторканності інших суддів.