Українська фармкомпанія подала до МОЗ заявку на реєстрацію російської вакцини від коронавірусу

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
Українська фармкомпанія подала до МОЗ заявку на реєстрацію російської вакцини від коронавірусу

Офіційний сайт мера Москви

Українська компанія з Харкова «Біолік» подала заявку до Міністерства охорони здоров’я на державну реєстрацію російської вакцини від коронавірусу «Супутник V».

Про це повідомляється на сайті компанії.

«У звʼязку з численними запитами адміністрація АТ «Біолік» повідомляє, що 31.12.2020 р. на адресу МОЗ України нами дійсно була відправлена заява про державну реєстрацію лікарського засобу — вакцини Гам-КОВІД-Вак, Комбінована векторна вакцина для профілактики коронавірусної інфекції, спричиненої вірусом SARS-CoV-2, виробництва ФДБУ «НДЦЕМ ім. М.Ф. Гамалії», МОЗ РФ», — зазначають там.

Додали й фото заяви, яку направили до МОЗ. У ній зазначені склад 1 дози вакцини, показання для застосування, діюча речовина та протипоказання. Також зазначено, що російську вакцину потрібно зберігати за температури не вище -18 °С. У заяві компанія також нагадує, що російську вакцину офіційного зареєстрували у Росії та Білорусі, а також видали дозвіл на застосування в Аргентині.

У МОЗ підтвердили виданню «Громадське», що заявку на реєстрацію справді отримали.

  • Нардеп «Опозиційної платформи — За життя» Віктор Медведчук 2 січня заявив, що «Біолік» звернулася до Міністерства охорони здоровʼя та в Державний експертний центр МОЗ із заявою про державну реєстрацію російської вакцини від коронавірусу «Супутник V». Однак 4 січня Державний експертний центр цю інформацію спростував.
  • Головний санітарний лікар Віктор Ляшко запевнив, що Україна використовуватиме лише ті вакцини проти коронавірусу, які успішно пройшли третю фазу клінічних досліджень. За його словами, російська вакцина завершить третій етап лише у грудні 2021 року.
  • У серпні президент РФ Володимир Путін оголосив про реєстрацію вакцини «Супутник V» попри занепокоєність щодо її безпечності. Розробники так і не опублікували фінальні результати досліджень. Однак вакцину вже застосовують у Росії, Білорусі, Венесуелі, Угорщині та в окупованому Криму. ЗМІ повідомляли, що її тестували й у Північній Кореї.