Зеленський розповів, що просив главу КСУ Тупицького не чіпати земельне, банківське та мовне питання

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Зеленський розповів, що просив главу КСУ Тупицького не чіпати земельне, банківське та мовне питання

Pavlo Gonchar / SOPA Images / LightRocket via Getty Images

Президент Володимир Зеленський розповів, що під час своєї першої зустрічі з главою Конституційного суду Олександром Тупицьким просив його не порушувати земельне, банківське і мовне питання. А після всіх скандальних рішень вважає, що перезавантаження суду потрібно розпочати саме з Тупицького.

Про це президент сказав в інтерв’ю «Фокус».

«До всіх подій він [Тупицький] прийшов до мене і сказав, що є деякі неконституційні речі. Я з ним погодився. Він говорив, що вони — державники, захищають Конституцію. “Є якесь бачення в цілому, де є загрози? — питав Тупицький у мене […] Я йому сказав, що впливати на них не можу, робіть, що хочете.” Але, якщо ви мене питаєте про державну позицію, я говорю: земельне, банківське, мовне питання прошу не порушувати для того, щоб не розколювати суспільство, — сказав я на тій зустрічі. Ми потиснули один одному руки», — пригадує Зеленський.

Але потім, додає, була історія з НАБУ, а після НАЗК вже знали, що буде далі — земля, мова, банки. «Усе це — велика операція. Спеціальна вона чи ні, мене як президента не цікавить», — сказав Зеленський.

При цьому він наголошує, що його остання зустріч з Тупицьким відбулася ще до скандальних рішень.

Зеленський вважає, що Тупицький не може бути главою КСУ, і перезавантаження суду має розпочатися саме з цього. «Я навіть не погрожую. Конфлікт з державою, конфлікт з суспільством, конфлікт з Верховною Радою, конфлікт з президентом. Мені здається, цього досить, щоб людина пішла. Це нормальний чоловічий крок», — вважає він.

Президент також заявив, що до складу КСУ входять «як «діти» Віктора Януковича, так і «племінники» Петра Порошенка, ще є «далекі родичі» Юлії Тимошенко». Водночас, він зазначив, що за його каденції нових суддів у КС не призначали.

Раніше «Бабель» писав, що першу зустріч Зеленського з Тупицьким організували восени 2019 року — через кілька місяців після інавгурації. Їх вирішив познайомити представник президента у КСУ Федір Веніславський, але тепер він шкодує про це. За словами Веніславського, на тій зустрічі президент «визначив червоні лінії», за які влада не може заходити. Серед них була боротьба з корупцією. Тупицький погодився і, як вважає Веніславський, зробив усе точно навпаки.