З Ізраїлю до Марокко вилетів перший комерційний рейс — країни відновили дипвідносини після 20-річної перерви

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Pixabay

У вівторок, 22 грудня, з Ізраїлю до Марокко вилетів перший за 20 років прямий комерційний рейс. Нещодавно країни відновили дипломатичні відносини, які були розірвані у 2000 році.

Про це повідомляє газета The Daily Star.

Символічний рейс вилетів з Тель-Авіва. На борту був радник і зять президента США Дональда Трампа Джаред Кушнер і радник з національної безпеки Ізраїлю Меїр Бен-Шабат. Політики полетіли до столиці Марокко — міста Рабат, де підпишуть низку угод. Зазначимо, що США виступають посередником у нормалізації відносин між Ізраїлем та арабськими країнами.

А чому це важливо? З часу проголошення незалежності у 1948 році Ізраїль перебуває у стані конфлікту з арабськими країнами, попри фактичне розташування в цьому регіоні. Ситуацію погіршує і боротьба з палестинцями, які є арабами, однак не мають власної держави та територій. Арабські країни вважають Ізраїль загарбником Палестини й агресором, який пригноблює права палестинців.

До 2020 року Ізраїль визнавали з арабських країн тільки Єгипет і Йорданія. За посередництва Дональда Трампа, який представив план палестино-ізраїльського врегулювання, Ізраїль підписав мирні договори з Обʼєднаними Арабськими Еміратами, Бахрейном і Суданом.

Двосторонні взаємини між Ізраїлем і Марокко були встановлені у 1994 році, але розірвані у 2000 році через початок Другої палестинської інтифади — збройного повстання палестинських арабів проти ізраїльської влади на території Західного берега річки Йордан і сектора Гази. Відновили відносини за посередництва США 10 грудня 2020 року.