КСУ пообіцяв врахувати «критику» Венеціанської комісії, але наголосив, що там нема вимог про звільнення суддів

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
КСУ пообіцяв врахувати «критику» Венеціанської комісії, але наголосив, що там нема вимог про звільнення суддів

Ратинський В'ячеслав / УНІАН

Конституційний суд заявив, що врахує «критичні зауваження» у висновку Венеціанської комісії щодо конституційної кризи. Але водночас наголошує — там нема вимог про необхідність звільнення суддів. Про це йдеться у заяві КСУ.

«Висновок містить низку критичних зауважень до рішення [йдеться про скандальне рішення КСУ за 27 жовтня], зокрема, щодо аргументації в мотивувальній частині, порядку вирішення конфлікту інтересів по відводам суддів, можливих наслідків щодо законодавства по боротьбі з корупцією та інших питань. Їх всіх вивчають судді, щоб врахувати під час подальшого напрацювання рішень», — повідомили у КСУ.

При цьому, у суді продовжують наголошувати, що їхнє рішення було «легітимним» та підлягає «безумовному виконанню» з боку держави.

У заяві також підкреслюють, що Венеціанська комісія не дійшла висновку про необхідність зміни складу суддів КСУ. «Навпаки, вони наголосили, що органи державної влади повинні поважати конституційну роль КСУ та мають виконувати його рішення», — наголошують у суді.

Нагадаємо, Венеціанська комісія опублікувала два термінових висновки щодо конституційної кризи після скандального рішення КСУ. У першому комісія заявляла, що в Україні треба відновити відповідальність за брехню в деклараціях, а позбавляти волі — при перевищенні певного порогу. У другому висновку «Венеціанка» дала поради до поправок у закон про КСУ, зокрема, що суду слід дати чітке визначення «конфлікту інтересів».

Президент Володимир Зеленський висловив солідарність із оцінкою Венеціанської комісії, що рішення КСУ підриває довіру громадськості до конституційного правосуддя загалом.