«Дають важливі орієнтири для вирішення ключових завдань». Зеленський прокоментував висновки Венеціанської комісії

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Президент України Володимир Зеленський привітав висновки Венеціанської комісії щодо наслідків скандального рішення Конституційного суду.

Про це повідомили у пресслужбі глави держави.

«Два документи, які Комісія сьогодні формально схвалила, дають важливі орієнтири для вирішення ключових для мене завдань: яким чином уникнути заподіяння Конституційним судом невідворотної шкоди антикорупційній реформі та як реформувати сам Конституційний суд системно, щоб нинішня ситуація більше не повторилась», — заявив Зеленський.

Також він висловив солідарність із оцінкою Венеціанської комісії, що скандальне рішення КС підриває довіру громадськості до конституційного правосуддя загалом.

Президент подякував Венеціанській комісії за чітку рекомендацію зобовʼязати державних службовців, включно із суддями, зокрема й Конституційного суду, подавати фінансові декларації, а також за пораду мати ефективний механізм їхньої перевірки та передбачити в законі відповідні санкції для тих, хто свідомо подає неправдиві дані.

За словами Зеленського, юристи Офісу президента та Верховної Ради аналізують висновки й рекомендації Венеціанської комісії, щоб оперативно їх врахувати.

«Окрім того, стоїть чітке завдання — провести ретельний аудит та оцінку ефективності здійснених раніше реформ. Вважаю, що лише маючи такий аналіз, ми зможемо виправити помилки та створити законодавство, узгоджене з Конституцією України, міжнародно-правовими зобов’язаннями та рекомендаціями Венеціанської комісії», — додав він.

Водночас Зеленський анонсував наступний етап у вирішенні ситуації — напрацювання конкретних шляхів для відновлення довіри суспільства до конституційного судочинства — і запевнив, що необхідні кроки вже здійснюються.