У Франції на екстремізм перевірять 76 мечетей

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Міністерство внутрішніх справ Франції розпочало кампанію з боротьби з ісламським фундаменталізмом і перевірить 76 мечетей на пропаганду екстремізму. Ідеться про ті мечеті, які уряд підозрює у пропаганді радикальних вчень.

Про це повідомляє The Guardian.

Голова МВС Жеральд Дарманен заявив, що якщо в мечетях знайдуть матеріали екстремістів, то їх закриють. Перевірки відбуватимуться по всій країні. У Парижі перевірять 16 мечетей.

Також влада перевірить джерела фінансування мечетей та зʼясує, з ким повʼязані імами. Влада проконтролює й роботу дитячих шкіл з вивчення Корану.

У Франції найчисленніше мусульманське населення в Західній Європі.

  • 16 жовтня в Парижі 18-річний громадянин Росії чеченського походження з криками «Аллаху акбар» напав із ножем на 47-річного вчителя історії Самюеля Паті, відрізав йому голову і виклав фото у Twitter. Вчинок він пояснив образою пророка Мухаммеда — учитель показував дітям під час лекції про радикалізм карикатури з журналу Charlie Hebdo. Убивцю та його родичів заарештували. Усього затримали 11 осіб. 19 жовтня затримали чотирьох школярів, які могли вивести вбивцю на викладача.
  • Президент Макрон пізніше виступив з промовою на тему боротьби з «ісламським сепаратизмом» у країні. Його відразу ж засудили президент Туреччини, який двічі порадив йому «лікувати психіку», і низка ісламських лідерів. Рамзан Кадиров назвав Макрона «натхненником тероризму», сказавши, що своїми словами Макрон підштовхує мусульман до терактів і злочинів.
  • В ісламських країнах спалахнули протести проти Макрона, а журнал Charlie Hebdo випустив номер з карикатурою на президента Туреччини. У відповідь турецька прокуратура почала розслідування через образу лідера.
  • Після вбивства вчителя з’явились повідомлення про ісламофобські напади, зокрема двох жінок алжирського походження госпіталізували з ножовими пораненнями після нападу в Парижі. Освітяни розповідають, що школярі з мусульманських сімей почуваються непотрібними у французькому суспільстві та агресивно реагують на будь-яку критику ісламу.
  • У Франції сталося ще декілька спроб терактів, одна з яких закінчилась убивством трьох осіб біля церкви в Ніцці.