Charlie Hebdo помістив на обкладинку карикатуру на президента Туреччини Ердогана. У країні вже відреагували

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Французький сатиричний тижневик Charlie Hebdo на фоні загострення відносин між Францією і Туреччиною надрукував на обкладинці карикатуру на президента Туреччини Реджепа Тайїпа Ердогана. Про це видання повідомило у Twitter.

Номер з карикатурою вийде у середу, 28 жовтня.

Турецький лідер зображений у спідній білизні, сидячи в кріслі. Він тримає в правій руці банку з напоєм, а лівою рукою — високо задирає одяг служниці в хіджабі, практично оголюючи її. Жінка при цьому тримає в руках тацю з повними чарками.

І заголовок над картинкою звучить так: «Ердоган. У приватному житті він дуже грайливий».

Анкара вже відреагувала на карикатуру. Директор з комунікацій адміністрації президента Туреччини Фахреттін Алтун засудив обкладинку та назвав її плодами «антимусульманської програми».

«Антимусульманська програма президента Франції Макрона приносить свої плоди […] Ми засуджуємо огидну спробу цієї публікації розповсюдити культурний расизм та ненависть», — написав Алтун у Twitter. Він підкреслив, що «расистські підбурювання» не зможуть спровокувати Туреччину на відповідь.

  • 17 жовтня під Парижем 18-річний ісламіст обезголовив учителя місцевої школи Самюеля Петі за образу пророка Мухаммеда. Поліція застрелила хлопця і заарештувала членів його сімʼї. Пізніше в Парижі напали на двох мусульманок — вони отримали ножові поранення.
  • Після вбивства президент Франції Макрон виступив із промовою на тему боротьби з «ісламським сепаратизмом» у країні. Він пояснив, що під «сепаратизмом» має на увазі насамперед політичний ісламізм, якому потрібно давати відсіч у школах, держустановах, культурних товариствах і релігійних громадах, а також у мечетях. Серед іншого Макрон запропонував звернути особливу увагу на сферу освіти та створити разом з Радою мусульман Франції організацію, яка дозволить побудувати у країні «освічений іслам», без іноземного впливу.
  • Низка мусульманських країн розкритикували Макрона, а Ердоган двічі порадив йому «перевірити психіку». Висловлювання Ердогана в ЄС засудили, а Франція відкликала посла з Туреччини. Згодом Ердоган закликав турків бойкотувати французькі бренди і товари.
  • Глава Чеченської Республіки Рамзан Кадиров заявив, що Макрон підштовхує мусульман до тероризму.