Журнал «Шарлі Ебдо» знову опублікував карикатури на пророка Мухаммеда. Завтра розпочнеться суд у справі про теракт

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Журнал «Шарлі Ебдо» знову опублікував карикатури на пророка Мухаммеда. Завтра розпочнеться суд у справі про теракт

Libraire de Charlie

Сатиричний французький щотижневик «Шарлі Ебдо» перевидав карикатури на пророка Мухаммеда, які стали причиною теракту 7 січня 2015 року. Про це повідомляє Le Figaro.

«Із січня 2015 року нас часто просять створити інші карикатури на Мухаммеда. Ми завжди відмовлялися зробити це. Не тому що це заборонено — закон дозволяє нам це робити, а тому що для цього потрібна вагома причина, яка має значення і яка вносить щось у дискусію. Щоб проілюструвати судовий процес у справі про теракт у січні 2015 року, який розпочнеться вже завтра, нам здалося необхідним перевипустити ці карикатури», — зазначила команда журналу.

Судовий розгляд по суті розпочнеться у середу, 2 вересня.

На картинках пророка Мухаммеда зобразили із бомбою замість тюрбана, а також у вигляді озброєного ножем персонажа в супроводі двох жінок.

Charlie Hebdo

У 2005 році, коли Данія вперше опублікувала ці карикатури, у декількох мусульманських країнах спалахнули демонстрації. Коли у 2006 році їх опублікував«Шарлі Ебдо», журнал одразу став мішенню джихадистів. Згодом газета публікувала і інші карикатури на пророка. Зображувати пророків строго забороняє сунітський іслам, а висміювання або образа пророка Мухаммеда традиційно караються смертю.

Терористичний акт у редакції Charlie Hebdo

7 січня 2015 року у Парижі двоє ісламських бойовиків, брати Саїд і Шериф Куаші напали на офіс редакції щотижневика. Вони з автоматами, пістолетами-кулеметами, пістолетами ТТ, гранатометом і помповим дробовиком увірвались до редакції із криками «Аллаху Акбар». Унаслідок нападу загинули 12 людей, ще 11 отримали поранення.

Нападників 9 січня 2015 року ліквідували французькі силовики під час спецоперації.

На початку 2013 року Charlie Hebdo опублікував комікс про життя пророка. Вважається, що невдоволення цими карикатурами і стало основним мотивом нападу.

Відповідальність за теракт взяли на себе бойовики терористичної організації «Аль-Каїда на Аравійському півострові». Про причетність до нападу також заявили в терористичній організації «Ісламська держава».