Франція відкликала посла з Туреччини. Перед цим Ердоган радив Макрону «перевірити психіку» через слова про іслам

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Франція відкликала посла з Туреччини. Перед цим Ердоган радив Макрону «перевірити психіку» через слова про іслам

Julien Mattia / NurPhoto via Getty Images

Франція відкликала свого посла в Туреччині для консультацій після слів президента цієї країни Реджепа Ердогана про французького лідера Емманюеля Макрона.

Про це повідомляє BFMTV.

Напередодні Ердоган порадив Макрону «перевірити свою психіку». Таким чином турецький лідер відреагував на виступ президента Франції, який запропонував захистити світські цінності країни від радикального ісламізму.

«Слова президента Ердогана неприйнятні. Обурення і грубість — це не метод. Ми вимагаємо, щоб Ердоган змінив свій політичний курс, оскільки він небезпечний з усіх точок зору», — заявили в офісі Макрона.

Висловлювання Ердогана також засудив Верховний представник ЄС Союзу із закордонних справ і політики безпеки Хосеп Боррель. «Слова президента Ердогана щодо президента Макрона неприпустимі. Закликаємо Туреччину зупинити цю небезпечну спіраль конфронтації», — написав він у Twitter.

Попри реакцію Євросоюзу, Ердоган знову запропонував Макрону «лікувати психіку», передає AFP.

Про що йдеться?

Після вбивства ісламістом вчителя в передмісті Парижа Макрон виступив з промовою на тему боротьби з «ісламським сепаратизмом» в країні. Він пояснив, що під «сепаратизмом» має на увазі в першу чергу політичний ісламізм, якому потрібно давати відсіч у школах, держустановах, культурних товариствах і релігійних громадах, а також у мечетях. Серед іншого Макрон запропонував звернути особливу увагу на сферу освіти і створити разом з Радою мусульман Франції організацію, яка дозволить побудувати «освічений іслам» в країні без іноземного впливу.

  • 17 жовтня в місті Конфлан-Сент-Онорін, за 10 км від Парижу, 18-річний хлопець обезголовив учителя місцевої школи Самюеля Петі за образу пророка Мухаммеда. Вчитель читав лекції з громадянського виховання і показав учням карикатури на пророка, які викликають негативну реакцію серед мусульман. На лекції йшлося про релігійний екстремізм.
  • Після вбивства хлопець опублікував у Twitter відрізану голову жертви і звернувся до президента країни: «Я стратив одного з твоїх псів, який посмів принизити Мухаммеда», — написав він. Соцмережа заблокувала його акаунт.
  • Поліція намагалася затримати хлопця, але він став погрожувати ножем. Його застрелили. Перед смертю він нібито крикнув: «Аллаху Акбар». Згодом зʼясувалося, що вбивця — уродженець Москви.
  • Протягом 17—18 жовтня правоохоронці затримали 11 осіб за підозрою у причетності до організації вбивства. 19 жовтня затримали 4 школярів, які могли навести вбивцю на викладача.