У Парижі напали на двох мусульманок. Обох госпіталізували з ножовими пораненнями

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
У Парижі напали на двох мусульманок. Обох госпіталізували з ножовими пораненнями

bvi4092 / Flickr

У Парижі напали на двох жінок алжирського походження, які прогулювалися з дітьми в парку біля Ейфелевої вежі. Жінок госпіталізували з ножовими пораненнями. Атака сталась на тлі обурення французького суспільства з приводу жахливого вбивства, яке вчинив ісламіст із Росії.

Про це повідомляє Daily Mail з посиланням на рапорт паризької поліції та свідчення постраждалих.

Напад вчинили дві світлошкірі француженки, які вигулювали собак у тому ж парку, де перебували їхні майбутні жертви — двоюрідні сестри Кенза та Амель, також громадянки Франції.

За словами 49-річної Кензи, собаки були без поводків і налякали її дітей. Сестра Кензи Амель попросила жінок забрати тварин, але ті у відповідь почали погрожувати.

Після криків «Брудні араби! Повертайтеся до своєї країни!» одна з жінок дістала ніж і накинулася на Кензу, а потім на її сестру. Дітей, судячи з усього, не чіпали.

Втрутились двоє працівників крамниці, розташованої неподалік. Вони затримали нападницю з ножем і передали її поліції. Другу жінку затримали пізніше. Обох судитимуть за спробу вбивства.

Постраждалих госпіталізували. У Кензи було шість ножових поранень на голові, спині та ребрах, а також пробита легеня. Амель мала поранення руки, її прооперували.

Як повідомляє The Telegraph, після вбивства шкільного вчителя за демонстрацію карикатур на пророка Мухаммеда у країні різко зросли ісламофобські настрої.

Зокрема лідер правоцентристської Республіканської партії Дам’єн Абад закликав заборонити у шкільних їдальнях їжу без свинини для дітей з іудейських та мусульманських сімей. Представники мусульманської спільноти не розуміють, як виключення чогось із меню може допомогти боротьбі з тероризмом.

Вчителька історії Фатія Агад-Буджгалат, яка показувала дітям карикатури на пророка Мухаммеда, президентів Емманюеля Макрона та Дональда Трампа, розповіла, що один з її учнів мав з цього приводу агресивну думку.

«Один з учнів сказав мені, що вбивство того, хто демонструє неповагу до пророка, цілком виправдано. Це йде від того, що вони чують у своїх сім’ях», — сказала Агад-Буджгалат.

Інший освітянин, Жак Тома, який викладає в технічному коледжі у переважно мігрантському, робітничому передмісті Парижу, розповів, що його учнів говорять про несправедливі образи на адресу мусульман у ЗМІ.

На переконання викладача, студенти з мусульманських родин відчувають себе викинутими з суспільства, оскільки не можуть розраховувати на вищу освіту.

Один зі студентів навіть закинув Тома, що французи «не дають мусульманам жити як мусульмани» і забороняють жінкам носити бурки, хіджаби та інші традиційні вуалі, що закривають обличчя чи тіло жінок.

«Вони не звикли до абстрактних понять. Їм важко виражати свою думку. Вони вважають, що діти з більш заможних районів отримують кращу освіту, яка дозволяє зайняти престижнішу роботу в їхній професії. Вони відчувають себе чужинцями в культурі, у якій для них немає місця», — сказав викладач.

  • 17 жовтня в місті Конфлан-Сент-Онорін, за 10 км від Парижу, 18-річний хлопець обезголовив учителя місцевої школи Самюеля Петі за образу пророка Мухаммеда. Вчитель читав лекції з громадянського виховання і показав учням карикатури на пророка, які викликають негативну реакцію серед мусульман. Лекція стосувалася релігійного екстремізму.
  • Після вбивства хлопець опублікував у Twitter відрізану голову жертви і звернувся до президента країни: «Я стратив одного з твоїх псів, який посмів принизити Мухаммеда», — написав він. Соцмережа заблокувала його акаунт.
  • Поліція намагалася затримати хлопця, але він став погрожувати ножем. Його застрелили. Перед смертю він нібито крикнув: «Аллаху Акбар». Згодом зʼясувалося, що вбивця — уродженець Москви.
  • Протягом 17—18 жовтня правоохоронці затримали 11 осіб за підозрою у причетності до організації вбивства. 19 жовтня затримали 4 школярів, які могли навести вбивцю на викладача.
  • Самюеля Петі посмертно удостоять найвищої нагороди Франції — ордена Почесного легіону.