Рада вже цього тижня планує розглянути законопроєкт про відповідальність за брехню в деклараціях

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Верховна Рада планує цього четверга, 3 грудня, розглянути законопроєкт про відновлення кримінальної відповідальності за декларування недостовірної інформації, яку скасував Конституційний суд. Про це повідомив нардеп фракції «Голос» Ярослав Железняк, передає «5 канал».

Перед тим, 2 грудня, планується засідання профільного комітету, на якому з двох внесених проєктів — від робочої групи та від президента — підготують узгоджений документ. За словами Железняка, депутати голосуватимуть за проєкт за скороченою процедурою.

Нагадаємо, у Раді зареєстрували два законопроєкти, які передбачають повернення відповідальності за недостовірне декларування. Йдеться про законопроєкт Зеленського №4434 та законопроєкт робочої групи з розвʼязання конституційної кризи №4441. Останній передбачає відповідальність тільки у вигляді штрафів і громадських робіт.

При цьому, у НАЗК наголошують, що за умисне подання недостовірних відомостей на більш ніж 1 мільйон гривень має передбачатися позбавлення волі. Бо в іншому випадку, такі норми лише допомагатимуть корупціонерам уникати відповідальності за свої злочини.

Водночас, у фракції «Слуга народу» пояснили, що норму про тюремне увʼязнення прибрали із законопроєкту, оскільки вона була «неефективною і фактично не працювала».