Офіс президента озвучив план виходу з конституційної кризи — містить три кроки

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Глава Офісу президента Андрій Єрмак оприлюднив план виходу з конституційної кризи, який містить три основних кроки. Про це він повідомив у Facebook після засідання Національної антикорупційної ради.

Перший крок стосується відновлення кримінальної відповідальності за умисне неподання декларації чи надання неправдивих відомостей у деклараціях. Єрмак підкреслює, що президент Володимир Зеленський вважає, що кримінальна відповідальність за це має бути достатньо суворою. Але яке пропонують покарання, в ОП не уточнюють.

Другий крок — відновлення повноваження Національного агентства із запобігання корупції щодо моніторингу електронного декларування та врегулювання з деклараціями суддів.

Третій крок стосується врегулювання утворення Національного антикорупційного бюро та забезпечення гарантії діяльності його директора.

«Для виконання цих кроків усі органи влади мають діяти злагоджено та ефективно. Представники уряду, народні депутати разом з експертним середовищем повинні оперативно доопрацювати відповідні законодавчі ініціативи, а Верховна Рада — якнайшвидше ухвалити», — наголосив Єрмак.

Нагадаємо, напередодні робоча група Верховної Ради з напрацювання законопроєктів для врегулювання конституційної кризи представила перші домовленості з трьох блоків. У НАЗК вже встигли розкритикувати пропозиції групи.

Також 27 листопада у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт Зеленського про відновлення кримінальної відповідальності за декларування недостовірної інформації, яку скасував Конституційний суд. Днем раніше уряд підготував зміни до закону про НАБУ, в якому пропонує дозволити Раді звільняти директора відомства. Раніше його міг усунути тільки президент і на певних підставах.