Уряд пропонує дозволити Раді звільняти директора НАБУ. Раніше його міг усунути тільки президент і на певних підставах

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Директор НАБУ Артем Ситник.

УНІАН

Уряд підготував зміни до закону «Про Національне антикорупційне бюро» — пропонує узгодити всі його положенння з нормами Конституції. Про це заявив премʼєр-міністр країни Денис Шмигаль на засіданні уряду.

«Для нас ключова позиція — зберегти незалежність НАБУ і узгодити всі положення закону про його діяльність з нормами Конституції. Тому ми запропонуємо Раді зміни, які розвʼязують обидва питання», — зазначив він.

Зокрема, пропонують встановити повноваження Верховної Ради ухвалювати рішення про звільнення директора НАБУ за наявності підстав, які чітко визначає закон. Зазначимо, що чинний закон про НАБУ каже, що директора НАБУ не можна звільнити, а указ президента про його призначення можна скасувати тільки на певних підставах.

Також уряд пропонує залишити на посаді чинного керівника НАБУ.

Кабмін одноголосно затвердив зміни до закону про НАБУ.

Раніше президент України Володимир Зеленський у розмові з послами країн «Великої сімки» заявляв, що Ситник залишиться директором НАБУ після 16 грудня — це дедлайн Конституційного суду. Нагадаємо, 16 вересня Конституційний суд визнав неконституційними низку положень закону про НАБУ. Вони стосуються повноважень президента. Зокрема, він не має призначати та звільняти директора НАБУ. Тоді КС дав Раді три місяці (до 16 грудня), щоб змінити положення закону.