Лукашенко заявив, що не віддасть Білорусь «незнайомому президенту». Звинувачує чинну Конституцію, через яку буде «біда»

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Лукашенко заявив, що не віддасть Білорусь «незнайомому президенту». Звинувачує чинну Конституцію, через яку буде «біда»

Гонтар Володимир / УНІАН

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що чинна Конституція країни надає главі держави великі повноваження. Тому він побоюється залишати її «незнайомому президенту». Його цитує держагентство БелТА.

Лукашенко наголосив на необхідності внести поправки до Конституції, якими пропонує «скоригувати» президентські повноваження.

«Незнайомому президенту таку Конституцію віддавати не можна. Буде біда. У нас дуже серйозна Конституція. Казахстан, Росія, ми — мабуть, ось три просунуті держави, які мають таку серйозну жорстку Конституцію, де від рішення президента залежить усе», — сказав Лукашенко.

Тому він вважає, що потрібно ухвалити нову Конституцію, щоб при його наступнику країна «не обвалилася». «З цієї точки зору, розуміючи, що, не дай бог, прийде людина і захоче розвʼязати війну тощо. Так, треба нам створити нову Конституцію, але вигідну для нашої країни», — сказав самопроголошений президент.

Нещодавно Лукашенко заявив, що його «реально» відсторонити від влади — це може зробити тільки білоруський народ на основі Конституції.

Раніше Мінськ представив ОБСЄ та Росії свій план виходу з політичної кризи, який включає проведення конституційної реформи до 2022 року, послаблення влади президента на користь уряду і парламенту, а після ухвалення поправок — повторні вибори президента і парламенту. Лукашенко згодом заявив, що готовий віддати понад 70 своїх повноважень органам влади на різних рівнях.

В уряді Білорусі створили спеціальну робочу групу, яка працюватиме над розширенням повноважень Ради міністрів і місцевої влади. Це схоже на перші деталі конституційної реформи, яку пропонує Лукашенко.