У Білорусі показали перші деталі «конституційної реформи Лукашенка». Раді міністрів і місцевій владі хочуть дати більше повноважень

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

В уряді Білорусі створили спеціальну робочу групу, яка працюватиме над розширенням повноважень Ради міністрів і місцевої влади. Це схоже на перші деталі конституційної реформи, яку пропонує Олександр Лукашенко.

Про це пише пресслужба білоруського уряду.

Керуватиме цієї групою перший заступник прем’єра Білорусі Микола Снопков. Його підлеглим потрібно буде до 20 вересня проаналізувати низку білоруських законів щодо адміністративно-територіальних одиниць та їхнього найменування, погодження кадрових призначень, земельних та інших питань, які «передбачають залучення в їхні рішення глави держави».

«Також міжвідомчій робочій групі необхідно виробити на основі проведеного аналізу системні пропозиції щодо розширення повноважень уряду і місцевих органів влади в самостійному ухваленні рішень і внести їх до Ради міністрів», — зазначає пресслужба уряду.

  • У Білорусі з 9 серпня тривають протести проти переобрання президентом Олександра Лукашенка. Люди вимагають перевиборів, звільнення всіх політичних вʼязнів, покарання для силовиків і, найголовніше, відставки Лукашенка.
  • Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив про розробку третього варіанту Конституції країни. При цьому він не уточнив, це будуть зміни чи третя Конституція після варіанту 1994 року і чинного. Питання внесення змін до Конституції Лукашенко порушує впродовж двох років. Він «хоче» обмежити повноваження президента і посилити виконавчу та законодавчу гілки влади.