РосЗМІ повідомили про план Лукашенка щодо виходу з політичної кризи, який він передав у ОБСЄ. Спочатку нова Конституція, потім — вибори

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
РосЗМІ повідомили про план Лукашенка щодо виходу з політичної кризи, який він передав у ОБСЄ. Спочатку нова Конституція, потім — вибори

Natalia Fedosenko \ TASS via Getty Images

Мінськ представив ОБСЄ та Росії свій план виходу з політичної кризи, який включає проведення конституційної реформи до 2022 року, послаблення влади президента на користь уряду і парламенту, а після прийняття поправок — повторні вибори президента і парламенту.

Про це повідомляє «РБК» з посиланням на власні джерела.

Видання пише, що наприкінці серпня на спеціальному засіданні Постійної ради ОБСЄ, присвяченому ситуації в Білорусі, представник Мінська заявив, що конституційна реформа в країні буде проведена до 2022 року. Він наголошував, що це єдиний спосіб провести нові вибори раніше, ніж через п’ять років.

При цьому, представник Лукашенка додав, що влада країни не збирається вступати в переговори з опозицією, тому що йдеться про діалог про передачу влади, і нібито з цієї ж причини Мінськ відхилив усі пропозиції про посередництво.

За даними видання, у майбутній конституційній реформі планують частину повноважень президента передати парламенту, а також змінити партійну систему. А всі ці зміни хочуть ухвалювати на референдумі. Проєкт нібито вже готовий, його розробляли судді Конституційного суду, однак Лукашенко його ще не схвалив.

Також видання пише, що про дострокові вибори президента і парламенту до 2022 року йшлося і на переговорах глав МЗС Росії і Білорусі Сергія Лаврова і Володимира Макеєва в Москві 3 вересня. Останній сказав російському колезі, що таким чином влада збирається «вийти з політичної кризи в країні». «По суті, це те ж саме, що пропонує опозиція, але в більш спокійній обстановці», — сказав співрозмовник видання, додавши, що Лукашенко потрібно за цей час «забезпечити собі безпеку та гарантії непереслідування».

  • У Білорусі з 9 серпня тривають протести проти переобрання президентом Олександра Лукашенка. Люди вимагають перевиборів, звільнення всіх політичних вʼязнів, покарання для силовиків і, найголовніше, відставки Лукашенка.
  • Раніше Олександр Лукашенко заявив про розробку третього варіанту Конституції країни. При цьому він не уточнив, це будуть зміни чи третя Конституція після варіанту 1994 року і чинного. Питання внесення змін до Конституції Лукашенко порушує впродовж двох років. Він «хоче» обмежити повноваження президента і посилити виконавчу та законодавчу гілки влади.
  • В уряді Білорусі створили спеціальну робочу групу, яка працюватиме над розширенням повноважень Ради міністрів і місцевої влади. Це схоже на перші деталі конституційної реформи, яку пропонує Олександр Лукашенко.