Путін просив Макрона допомогти у виробництві російської вакцини — про це дізналися ЗМІ. Тепер Москва вимагає пояснити, хто «злив» розмову

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Путін просив Макрона допомогти у виробництві російської вакцини — про це дізналися ЗМІ. Тепер Москва вимагає пояснити, хто «злив» розмову

Пресслужба президента російської федерації

Кремль вимагає пояснень від Парижу після того, як у французькі ЗМІ потрапив фрагмент телефонної розмови президента Франції Емманюеля Макрона і президента Росії Володимира Путіна. У ній останній просив допомогти з виробництвом російської вакцини проти коронавірусу «Супутник V».

Про це повідомляє «КоммерсантЪ» з посиланням на дипломатичне джерело в Москві.

Кремль вважає, що у Франції є «певні кола», яким «не подобається конструктивний характер» відносин Путіна і Макрона, зокрема те, що за останній рік вони поговорили телефоном 14 разів. «Це наочно свідчить про реальну зацікавленість Парижу в тому, щоб вивести двосторонні відносини на новий рівень», — цитує видання свого співрозмовника.

За його даними, суть перемовин, оприлюднена в пресі, була «свідомо спотворена». Однак Кремль все-таки чекає, що Єлисейський палац дасть цьому оцінку.

Про що йдеться?

7 листопада пресслужба Кремля повідомила про телефонну розмову Путіна та Макрона, під час якої, зокрема, говорили і про боротьбу з пандемією коронавірусу. Але про що саме просив російський президент — не оприлюднили. Тільки уточнили, що розмова нібито відбулася за ініціативою Парижу.

Згодом французьке видання Challenges, посилаючись на джерела, написало, що під час розмови Путін попросив Макрона допомоги у виробництві російської вакцини. Зокрема, він нібито запропонував налагодити звʼязки з паризьким Інститутом Пастера. Макрон ухилився від прямої відповіді та сказав, що йому потрібно порадитися з науковцями.

Наприкінці жовтня Путін заявляв, що для масового виробництва вакцини у країні не вистачає потужностей.

Нагадаємо, це вже не перша розмова Путіна і Макрона, через витік якої у пресу Кремль вимагає реакції. У вересні після їхньої розмови французьке видання Le Monde повідомило, що Путін припустив, що російський опозиціонер Олексій Навальний сам отруївся нервово-паралітичною речовиною типу «Новачок», і назвав його «простим баламутом в інтернеті».