Путін і Макрон вдруге за місяць поговорили по телефону. Обговорили події в Білорусі та Нагірному Карабаху

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Путін і Макрон вдруге за місяць поговорили по телефону. Обговорили події в Білорусі та Нагірному Карабаху

Пресслужба президента російської федерації

Президент Франції Еммануель Макрон та президент Росії Володимир Путін провели телефонну розмову — другу за останній місяць. Про це повідомили у пресслужбі Кремля.

Там зазначили, що розмова відбулася з ініціативи французької сторони.

У Кремлі повідомляють, що Путін та Макрон «докладно» обговорили загострення конфлікту в Нагірному Карабаху та висловили «серйозну стурбованість». Вони відзначили, що врегулювати його можна тільки політико-дипломатичними методами.

«Висловлено готовність до того, щоб від імені лідерів держав — співголів Мінської групи (Росія, Франція і США) була зроблена заява на користь негайного припинення збройного протистояння і відновлення переговорного процесу», — заявили у Кремлі по результатах розмови.

Також Путін та Макрон обговорили події у Білорусі. Російський президент заявив про «неприпустимість будь-яких спроб втручання у внутрішні справи суверенної держави і зовнішнього тиску на легітимну владу». При цьому, у Кремлі не уточнюють деталей розмови по Білорусі та що на слова Путіна відповів Макрон.

Наразі пресслужба Єлисейського палацу не повідомила про розмову з Путіним.

Під час попередньої телефонної розмови, за даними французького видання Le Monde, Путін припустив, ніби Навальний сам отруївся нервово-паралітичною речовиною типу «Новачок», і назвав його «простим баламутом в інтернеті». У Кремлі заявили, що у статті Le Monde нібито «є неточності» і вони не вірять, що запис розмови могли передати у пресу. Франція почала розслідування витоку розмови.

  • Макрон звинуватив Туреччину в підбурюванні Азербайджану до активізації бойових дій в Нагірному Карабаху.
  • Щодо Білорусі Макрон раніше заявив, що самопроголошеному президенту Білорусі Олександру Лукашенку слід добровільно піти зі своєї посади. За його словами, у Білорусі зараз триває криза авторитарної влади, яка не здатна зрозуміти логіку демократії і намагається утриматися силою. Тоді Лукашенко відреагував на заяву Макрона, назвавши його «незрілим політиком» і порадивши зайнятися внутрішніми справами Франції.