Лукашенко відповів Макрону на заклик піти з посади. Назвав його «незрілим політиком» і нагадав про «жовті жилети»

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Лукашенко відповів Макрону на заклик піти з посади. Назвав його «незрілим політиком» і нагадав про «жовті жилети»

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко назвав президента Франції Еммануеля Макрона «незрілим політиком» і порадив зайнятися внутрішніми справами Франції. Так він відреагував на заяву Макрона про те, що йому слід добровільно піти зі своєї посади. Заяву Лукашенка цитує держагентство БелТА.

«З огляду на принципи самого пана Макрона хочу сказати, що сам президент Франції, дотримуючись власної логіки, мав би піти у відставку ще два роки тому, коли на вулиці Парижа тільки почали виходити «жовті жилети». Роки минають, «жилети» до сих пір на вулицях, пан Макрон, на подив, теж досі на посаді, а Франція стала країною, де масові протести стали звичним явищем. Крім «жовтих жилетів», також варто згадати періодичні проблеми Франції з рухом BLM і мусульманські протести в Марселі та Ліоні», — сказав Лукашенко.

Тому, заявив він, Мінськ може запропонувати себе як переговорний майданчик «для мирної передачі влади будь-якій з вищеназваних груп».

«Як досвідчений політик незрілому хочу порадити панові Макрону поменше дивитися по сторонах і замість цього зайнятися внутрішніми справами Франції. Хоча б почати вирішувати проблеми, яких у країні накопичилося чимало. І нарешті, як людина хочу відзначити, що, як здається нам у Білорусі, Макрон занадто багато уваги приділяє одному з екскандидатів у президенти Білорусі [Світлані Тихановській]. З урахуванням того, що цей екскандидат — дама, французький лідер ризикує до внутрішніх проблем Франції отримати ще й особисті — у себе вдома», — додав Лукашенко.

Раніше лідерка білоруської опозиції, екскандидатка у президенти Білорусі Світлана Тихановська заявила, що хоче, щоб Франція взяла на себе функції посередника для вирішення ситуації в Білорусі.

  • У Білорусі з 9 серпня тривають протести проти переобрання президентом Олександра Лукашенка. Правоохоронці вбили кількох протестувальників, побили сотні і затримали тисячі людей. Білоруси вимагають перевиборів, звільнення всіх політичних вʼязнів, покарання для силовиків і, найголовніше, відставки Лукашенка.
  • 23 вересня Олександр Лукашенко влаштував власну інавгурацію на посаду президента Білорусі в Палаці незалежності в Мінську. На церемонії він заявив, що вступає на посаду «з особливим почуттям гордості за білорусів». Уперше в історії країни про інавгурацію не повідомляли заздалегідь на офіційному рівні. Після «інавгурації» опозиція закликала білорусів приєднатися до безстрокової акції непокори.
  • Деякі європейські країни заявили, що не визнають ані результатів президентських виборів у Білорусі, ані Лукашенка на посаді президента. У Євросоюзі також заявили, що не визнають легітимність Лукашенка і переглянуть свої взаємини з Білоруссю.