У Вірменії новий глава МЗС. Попереднього звинувачували у неефективній роботі щодо Нагірно-Карабаського конфлікту

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Новим міністром закордонних справ Вірменії призначили 51-річного дипломата Ару Айвазяна. Про це повідомляє «Радіо Свобода».

Він був заступником міністра закордонних справ, а також послом Вірменії у Мексиці, Коста-Риці, Кубі, Гондурасі, Гватемалі й Панамі.

МЗС Вірменії

Попередній глава МЗС Зограб Мнацаканян звільнився 16 листопада. Тоді премʼєр-міністр країни Нікол Пашинян розкритикував його за суперечливі заяви щодо ключового у Нагірному Карабаху міста Шуша. Пашинян заявляв, що Мнацаканян під час переговорного процесу допускав, що треба здати азербайджанцям Шушу. У Міністерстві закордонних справ ці слова спростували.

Окрім цього, глава уряду наголосив, що «переговорний процес, що сформувався до 2018 року, незворотно вів до здачі територій Нагірного Карабаху військам Азербайджану.

Водночас у Вірменії продовжуються протести проти Пашиняна через те, що він припинив війну за Нагірний Карабах. Активісти вимагають його відставки.

Попри протести, що тривають вже 9 днів, Пашинян представив для країни план після війни. Значна частина його пропозицій присвячена подоланню її наслідків. Серед них — надання соціальних гарантій сімʼям загиблих і поранених військовослужбовців та мирних жителів, а також повернення вірменських біженців і відновлення зруйнованої інфраструктури.

На реалізацію планів Пашинян відвів пів року.