Reuters: Трамп не готується до саміту G7. Він хотів провести його одразу після виборів і запросити Путіна

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Reuters: Трамп не готується до саміту G7. Він хотів провести його одразу після виборів і запросити Путіна

Jabin Botsford / The Washington Post via Getty Images

Президент США Дональд Трамп, який в цьому році головує у «Великій сімці» (G7), не готується до проведення саміту, який раніше планував після президентських виборів. Про це пише Reuters, посилаючись на дипломатичні джерела.

За їхніми словами, Трамп ще остаточно не вирішив щодо проведення, хоча залишається не так багато часу, щоб спланувати захід до того, як він 20 січня передасть владу переможцю президентських перегонів Джо Байдену.

Джерела заявляють, що адміністрація Трампа так і не оголосила про терміни або порядок денний можливого саміту. Співрозмовник агентства зазначає, що онлайн-зустріч все ще можлива, але робота над будь-якою спільною заявою не велася, хоча цей процес зазвичай триває місяцями.

У Білому домі коментувати інформацію щодо саміту відмовляються. У січні головування у G7 вже перейде до Великої Британії.

Нагадаємо, у березні Трамп скасував саміт, запланований на червень, через пандемію коронавірусу, і сказав, що замість цього він проведе відеоконференцію. Але згодом заявив, що саміт таки відбудеться і планує провести його після виборів. Також тоді він вкотре заявив, що не проти запросити на нього президента Росії Володимира Путіна.

У Євросоюзі ідею щодо участі російського президента відкидали. Міністр закордонних справ Німеччини Гайко Маас наголошував, що не бачить можливості повернення Росії до G7 найближчим часом. «Причинами виключення Росії були анексія Криму та інтервенція на сході України. Поки в нас немає рішення, я не бачу шансів [на повернення Росії в G7]», — сказав Маас.

  • G7 складається зі США, Італії, Японії, Канади, Франції, Німеччини та Великої Британії. Президент США кілька разів говорив про можливість запрошення Росії на саміт. РФ виключили з «Великої вісімки» в 2014 році після анексії Криму. Члени G7 відкинули попередні заклики Трампа знову взяти Москву.
  • Раніше Трамп пропонував провести наступний саміт G7 на його курорті в Маямі. Тоді це викликало критику через конфлікт інтересів, тому що в делегатів не було б іншого вибору, окрім як витрачати гроші у приватних володіннях Трампа.