Європейський Союз відкинув ідею Трампа повернути Росію в G7

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Європейський Союз відкинув ідею президента США Дональда Трампа про повернення Росії на саміт «Великої сімки» (G7).

Про це повідомляє Reuters з посиланням на представника ЄС із зовнішньої політики і безпеки Жозепа Борреля.

У ЄС заявили, що Вашингтон не може самостійно змінювати правила для групи без урахування думки інших, хоча зазначили, що США мають прерогативу видачі запрошень гостям (країнам).

«Участь Росії в G8 було призупинено до тих пір, поки Росія не змінить курс, а обстановка не дозволить G8 знову провести змістовну дискусію. Станом на зараз це не так», — сказав Боррель.

Проти вже виступили Канада та Велика Британія. При цьому Індія, Австралія та Південна Корея, яких Трамп також хотів залучити, повідомили, що отримали запрошення взяти участь у розширеному саміті G7.

  • G7 складається зі США, Італії, Японії, Канади, Франції, Німеччини та Великої Британії. Президент США кілька разів говорив про можливість запрошення Росії на саміт. РФ виключили з «Великої вісімки» у 2014 році, після анексії Криму. Члени G7 відкинули попередні заклики Трампа знову запросити Москву.
  • У березні Дональд Трамп скасував саміт через поширення COVID-19 і сказав, що замість цього він проведе відеоконференцію. Але потім, 20 травня, в Twitter він заявив, що саміт таки відбудеться. Вже 31 травня він заявив, що саміт перенесено на осінь. Трамп вважає, що G7 у нинішньому форматі представлена «застарілим переліком країн».