Трамп відклав саміт G7 на осінь. Він хоче розширити його за рахунок Росії, Австралії та Індії

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Президент США Дональд Трамп відклав саміт «Великої сімки», імовірно на вересень-листопад, та планує розширити його за рахунок Росії, Індії, Австралії та Південної Кореї.

Про це повідомляє The Guardian.

Зустріч може відбутися приблизно під час щорічного засідання організації Обʼєднаних Націй у Нью-Йорку (вересень) або після виборів у США в листопаді.

Трамп вважає, що G7 у нинішньому форматі представлена «застарілим переліком країн». «Я не бачу того, що «сімка» належним чином представляє те, що відбувається у світі. Це дуже застарілий перелік країн», — сказав він.

При цьому прессекретарка Білого дому заявила, що Трамп хоче, щоб країни обговорили Китай на саміті.

  • G7 складається зі США, Італії, Японії, Канади, Франції, Німеччини та Великої Британії. Президент США кілька разів говорив про можливість запрошення Росії на саміт. РФ виключили з «Великої вісімки» в 2014 році після анексії Криму. Члени G7 відкинули попередні заклики Трампа знову взяти Москву.
  • У березні Дональд Трамп скасував саміт через поширення COVID-19 і сказав, що замість цього він проведе відеоконференцію. Але потім, 20 травня у Twitter він заявив, що саміт таки відбудеться.
  • Раніше Трамп пропонував провести наступний саміт G7 на його курорті в Маямі. Тоді це викликало критику через конфлікт інтересів, тому що в делегатів не було б іншого вибору, окрім як витрачати гроші у приватних володіннях Трампа.